342 stranice

Belgijanac magistrirao na mostarskom Partizanskom groblju

Kultura / Flash | 01. 02. 2015. u 12:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sveučilištu Leuven u Belgiji Andre Lewler je obranio magistarski rad na temu Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, implikacija pogoršanja stanja spomenika, s tezama za stjecanje zvanja magistra za očuvanje spomenika i spomeničke kulture.

Andrew Lewler je svoja zapažanja i teze iznio na 342 stranice magistarskog rada, s posebnim osvrtom na autora mostarskog spomen-groblja Bogdana Bogdanovića i njegove spomenike, pregled partizanskih spomenika na području regije i osvrt na ovu vrstu spomenika kroz povijest.

U svom radu, autor je napravio kvantifikaciju spomenika, a onda se s posebnom pozornošću osvrnuo na tehničku procjenu i prepoznavanje vrijednosti Partizanskog spomen-groblja u Mostaru.

Spomenik je za mnoge prijeratne građane Mostara bio simbol grada. Bio je popularno mjesto za izlazak, šetnju i provođenje slobodnog vremena, a od gradskih vlasti bio je promoviran kao turistička destinacija.

Nakon ratnih sukoba '92 – '95., spomenik je ostao napušten i zapušten. Danas je mjesto na kojem se još sastaju samo alkoholičari i narkomani, zapušten i bez ikakvog konkretnog održavanja, prepušten zubu vremena i propadanju.

Mnogi stanovnici ovog grada i posjetitelji spomenika cijene njegovu vrijednost i kao objekta i kao spomenika.

Stoga, kako kaže autor, vrijedi pokušati napraviti potpunu sanaciju spomenika kako bi mu se povećala vrijednost, i u samom gradu, ali i u susjedstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close