Bolji kulturni život

Banja Luka se kandidira za europsku prijestolnicu kulture

Kultura / Flash | 08. 03. 2017. u 07:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić najavio je da će se na sljedećoj sjednici Skupštine Grada naći i prijedlog odluke o kandidaturi Banja Luke za europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

''To vidim kao putanju za podizanje razine kulture u gradu, za strateški pristup za više kulturnih manifestacija i za bolji kulturni život'', naveo je Radojičić.

U nastavku sedme sjednice Skupštine Grada, vijećnici su usvojili prijedloge programa sufinanciranja kulturno-umjetničkog amaterizma, književnog stvaralaštva, programa i projekata u oblasti kulture i turizma te financiranja sporta i tjelesne kulture Banja Luke za 2017. godinu.

Podršku su dobili i kalendari kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija grada Banja Luka i sportskih manifestacija grada za 2017. godinu.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkog razvoja europskih gradova, kao i zajednička kulturna gledišta Europe, kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovu boljem međusobnom razumijevanju.

Naslov europske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine po jednom gradu u dvije države članice EU-a. Kad grad dobije naslov europske prijestolnice kulture, tijekom cijele godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, a postavljaju se instalacije.

Kopirati
Drag cursor here to close