Folklor

Most prijateljstva povezao Basel i Mostar

Tijekom programa i KUD 'Bijelo Polje' se predstavio sa dvije točke, a na kraju su svi zajednički odigrali kolo, te su se zabavili uz ples i glazbu.
Kultura / Flash | 19. 04. 2019. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Kulturno - umjetničkog društva 'Bijelo Polje' iz Potoka kod Mostara održana je svečanost 2. folklorni most prijateljstva na kojem su sudjelovali članovi KUD-a domaćina i Kulturno - umjetničko društvo 'Bosna' iz Basela (Švicarska).

Osim članova spomenutih društava, nastupili su i domaći solisti, a riječ je o Đanan Pišmo, Sena Habibija, Namik Husnić, Faris Mahinić, Salem Sihirlić, Faris Karavdić i Đenan Pendić.

"Mostar je poznat po mostovima i njegovim graditeljima. Mi u ovome vremenu gradimo mostove prijateljstva. Sretan sam što sam član KUD-a 'Bijelo Polje', jer mi sa mladim snagama gradimo nove mostove, u ovom slučaju između Mostara i Basela, odnosno između BiH i Švicarske. Sa KUD-om 'Bosna' smo prošle godine ostvarili jako dobru suradnju i prijateljstvo, te ove godine nastavljamo sa utvrđivanjem istih.

Foto: Bljesak.info / Koncert most prijateljstva

U Baselu smo dočekani jako lijepo, gostoprimstvo je bilo veoma dobro, a ostvarili smo i zapažen nastup. Stoga smo se željeli na neki način odužiti za sve lijepo što smo doživjeli tamo", rekao je za Bljesak.info predsjednik KUD-a 'Bijelo Polje' Miralem Gluhović.

Gluhović je istaknuo kako će se ovaj most prijateljstva nadograđivati svake godine. "KUD 'Bijelo Polje' radeći na očuvanju i njegovanju tradicije naroda na ovom prostoru, želi potvrditi da Mostar ima svoje ime, te da u Mostaru ima ljudi koje žele da grade i šire nove mostove prijateljstva. Također, mogu reći da gostujući KUD 'Bosna' radi na očuvanju bosanskohercegovačke tradicije, te da djeca koja su članovi tog društva nisu rođena u BiH, nego u Švicarskoj, pa je djelovanje ovog društva još uspješnije zbog ove činjenice", istaknuo je Gluhović.

Foto: Bljesak.info / Koncert most prijateljstva

Gosti iz Švicarske su posjetili Blagaj, zatim Stari grad u Mostaru, te još neke znamenitosti. U sklopu KUD-a 'Bijelo Polje' djeluje i solistički ansambl kojega vodi Salem Sihirlić, te su polaznici tog ansambla upriličili sjajnu atmosferu.

Pokrovitelj koncerta koji je održan u 'Boriku' je bilo ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije, te ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ. Gluhović im je izrazio veliku zahvalnost za podršku, te im je uručio i zahvalnice.

Foto: Bljesak.info / Nastup solista KUD Bijelo Polje

Predsjednica KUD-a 'Bosna' iz Basela Meliha Čengić za Bljesak.info navela je kako su jako lijepo dočekani od domaćina - KUD 'Bijelo Polje'. Suradnja je počela na folklorijadi u Baselu prošle godine, gdje su kao gosti bili i članovi KUD-a iz Bijelog Polja. Na koncert u Potocima KUD 'Bosna' se predstavio sa dvije igre - igre iz srednje Bosne i igre Vareške tradicije.

KUD 'Bosna' djeluje od 2009. godine u Baselu, te broji oko 70 aktivnih članova koji su podijeljeni u tri grupe.

Tijekom programa i KUD 'Bijelo Polje' se predstavio sa dvije točke, a na kraju su svi zajednički odigrali kolo, te su se zabavili uz ples i glazbu.

Kopirati
Drag cursor here to close