Obilježavanje na Blidinju

29. obljetnica osnutka radioamatera Herceg Bosne

Vrijedno je istaknuti da svake godine organiziraju tečajeve radioamatera u srednjim i osnovnim školama a u međunarodnim natjecanjima redovito ostvaruju vrhunske rezultate na svjetskoj razini.
Kultura / Flash | 27. 06. 2022. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) je udruga radioamatera koja se među prvima organizirala na početku Domovinskog rata 1992 godine (1993 godine izvršena registracija) kada su radioamateri ustupili svoju opremu i postali okosnica veze Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Utemeljitelji ZRHB bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane a ove godine obilježavaju 29. obljetnicu utemeljenja i neprekidnog djelovanja. Planirano je da se obljetnica održi 6./7. kolovoza u parku prirode ''Blidinje'' gdje je i održana prva osnivačka skupština.

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. Vrijedno je istaknuti da svake godine organiziraju tečajeve radioamatera u srednjim i osnovnim školama a u međunarodnim natjecanjima redovito ostvaruju vrhunske rezultate na svjetskoj razini.

Za radioamatere nikakve granice nisu prepreku. Svoja znanja i iskustva s područja tehnike i tehnologija stavili su u službu drugima, pomažući u održavanju komunikacije u kriznim situacijama (rat, nesreće, prirodne katastrofe). Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012 godine  pokazali su da komunikacijski sustav radioamatera ZRHB itekako zna biti koristan u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi. Vrijedno je spomenuti da njihove resurse redovito koriste za svoje potrebe i Gorske službe spašavanja (GSS).

Kopirati
Drag cursor here to close