Prikazano 50 filmova

Zatvoren 24. Mediteran Film Festival

Kultura / Film TV | 15. 10. 2023. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcijama filmova 'Naš Mali' redateljice Ivane Guberina i 'Stigme' redatelja Zdenka Jurilja, zatvoren je 24. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo velikom posjećenošću što se može pripisati rekordnom broju filmova domaćih autora, ali svakako i izvrsno složenom programu dokumentaraca u konkurenciji koji su pristigli sa svih krajeva Mediterana.

''Ovu godinu smo potvrdili kako se može raditi film u Hercegovini, a za sljedeću, kada slavimo jubilej pripremamo i obećavamo jedan veliki spektakl'', rekao je to producent festivala Robert Bubalo i zahvalio posjetiteljima, pokroviteljima i svima koji su podržali ovaj festival.

U proteklih pet dana, u dvorani kina Borak u Širokom Brijegu, u raznim filmskim programima, prikazano je 50 filmova. Dokumentarni film 'Između revolucija', rumunjskog redatelja Vlada Petrija odlukom žirija osvojio je Grand Prix 24. Mediteran Film Festivala. Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film 'Pogled', španjolskog redatelja Alberta Baldinija dok je publika najboljim proglasila film 'Zlaćani pijesak', francuskog redatelja Francisa Del Ria.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentarcima 'Sveta obitelj' španjolskog redatelja Borje Alcalde i filmu 'Moćna Afarin: U vrijeme poplave' grčkog redatelja Angelosa Rallisa, te filmovima 'Prisjećanje - Meditacija o Triptihu', domaće redateljice Amre Hećo i 'Shirampari - nasljeđe rijeke', španjolske redateljice Lucie Florez.

Po prvi puta na mediteranskom festivalu, u suradnji s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH, dodijeljena je i nagrada 'Best Camera'. Ovo priznanje žiri je dodijelio filmu 'Moćna Afarin: U vrijeme poplave', redatelja Angelosa Rallisa, dok je posebno priznanje u ovoj kategoriji otišlo u ruke snimatelju Ivanu Slipčeviću za rad na filmu 'Valerija', hrvatske redateljice Sare Jurinčić.

Festival je otvoren igranim filmom 'Stigme' redatelja Zdenka Jurilja, a veliko zanimanje publike izazvali su i dokumentarci 'Kipar iz Graba' Tomislava Topića te 'Zidine' autora Ive Čolaka i Marka Mikulića.

U programu 'Domaćih autora' prikazani su i kratki dokumentarci, animirani filmovi i dokumentarno igrani film 'Tihi skitnica', redatelja Zdenka Jurilja.

Uz navedeno, organizatori su prikazali i dokumentarce iz programa 'U fokusu', domaća remek djela bh kinematografija ali i filmove za djecu u programu 'MFF Fora'.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.

Kopirati
Drag cursor here to close