Rođendan velikana

Veliki Vuisić – Što bi tek bilo da je volio glumiti

Vuisić je igrao u stotinjak filmova i serija, a prvi je bio čuveni "Čudotvorni mač" Vojislava Nanovića iz 1950. godine.
Kultura / Film TV | 10. 07. 2021. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih filmskih glumaca bivše Jugoslavije Pavle Vuisić (1926-1988) rođen je na današnji dan 10. srpnja 1926. godine.

Vuisić je bio "vulkan glume, života i snage" - tako ga je opisao Orson Welles, jedan od najvećih američkih i svjetskih sineasta.

Welles, tvorac najboljeg američkog filma svih vremena "Građanin Kane" izjavio je jednom prilikom kako poznaje još jednog velikog glumca - "Paju", ali da ga neće pozvati jer je "Amerika mala za njih dvojicu".

Video: Pavle Vujisić o izborima: Rekao čovek suštinu!

Vuisić je igrao u stotinjak filmova i serija, a prvi je bio čuveni "Čudotvorni mač" Vojislava Nanovića iz 1950. godine.

Pamte se njegove kultne uloge u seriji "Šešir gospodina Vujića" i filmovima: "Ko to tamo peva", "Sjećaš li se Doli Bel?", "Otac na službenom putu", "Maratonci trče počasni krug", "Hajka", "Kampo Mamula", "Dim", "Mačak pod šljemom", "Parče plavog neba", "Žeđ", "Horoskop", "Inspektor", "Sam", "Pogon B", "Kad čuješ zvona", "Događaj" i "Konjuh planinom".

Video: TOP 10 PAVLE VUISIĆ

Pavle Vuisić bio je karakterističan jer, poput još jednog velikog glumca Marlona Brada, nije volio glumiti.

Često je odbijao i najbolje ponude za film da bi ostao na svojoj barci i uživao pored Save ili bi odlazio u omiljene kafane.

Nije nikada završio studije glume, niti ih je upisivao. Međutim, čitao je sve što bi mu došlo pod ruku.

Iako nikada nije volio društveno uređenje socijalističke Jugoslavije, a ni lidera Josipa Broza Tita, bio je poželjan u svakom filmu. Dobio je mnoštvo nagrada, čak su htjeli da mu daju i Avnojevu, što Vuisić nikako nije želio. Na kraju je čak i napisao da ne želi tu nagradu.

Video: Sijecas Li Se Doli Bel

Kad je dobio filmsku nagradu "Slavica", koja se danas zove po njemu i koja se tradicionalno dodjeljuje na festivalu u Nišu, nije htio da je primi.

Oni koji su igrali sa Vuisićem navode da je bio težak suradnik, ne zato što je bio loš, već, naprosto, nije volio da glumi.

Video: Kako je Paja namerno udario Batu Stojkovica daskom na snimanju!(ZANIMLJIVOST)

Nikada nije izgovarao tekst onako kako je napisan, nije prihvaćao neprofesionalnost niti je tolerirao gubljenje vremena tijekom snimanja. Svoj rad je odmah naplaćivao.

Pavle Vuisić nije bio vjernik, ali, ipak, na njegovu sahranu su, na poziv supruge, došli sveštenici, ne znajući tko je pokojnik.

Kopirati
Drag cursor here to close