Sylvester Stallone

Glumac koji je utjelovio Ramba i Rockyja navršio 75 godina

Budući da nije želio biti zapažen isključivo kao glumac, 1976. godine završio je, navodno u tri dana, scenarij o usponu anonimnog boksača, za Oscarom nagrađeni film Rocky, kojim zadobiva golemu popularnost.
Kultura / Film TV | 07. 07. 2021. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SC Screen Crush / Sylvester Stallone rođen je 6. srpnja 1946. godine u New Yorku

Sylvester Stallone jedan od od glumaca koji su poznati ljubiteljima filma svih generacija. Čak i oni koji ne 'pate' za akcijskim filmovima, upoznati su s likom i djelom jednog od najuspješnijih filmskih glumaca.

Sly Stallone je napunio 75 godina, ali je i dalje glumački aktivan.

Rodio se 6. srpnja 1946. u četvrti Hell's Kitchen u New Yorku, u obitelji frizera Franka Stallonea i majke Jackie, astrologinje i promotorice ženskog hrvanja.

Iako je bio isključen iz 14 škola, zbog atletskih sposobnosti stječe stipendiju za američki fakultet u Švicarskoj, a kasnije stječe diplomu i na sveučilištu u Miamiju. Na filmu je debitirao 1971. u filmovima Klute i Bananas.

Budući da nije želio biti zapažen isključivo kao glumac, 1976. godine završio je, navodno u tri dana, scenarij o usponu anonimnog boksača, za Oscarom nagrađeni film Rocky, kojim zadobiva golemu popularnost. Film je bio nominiran za Oscara u deset kategorija, a osvojio je nagradu za najbolji film.

Iskazujući veliku poslovnost, u daljnjim se projektima uglavnom javlja u trostrukoj ulozi glumca, scenarista i redatelja, gradeći tako imidž vlastite ličnosti.

Zaokret prema brutalnom čovjeku od akcije do vrhunca je doveden u filmovima Rambo, snimljenim od 1982. do 1988. godine, u kojima Stallone tumači lik vijetnamskog veterana - borca za ideale konzervativne Amerike.

Drugim filmom o Johnu Rambu, Rambo 2 iz 1985. godine, Stallone se prometnuo u veliku holivudsku zvijezdu akcijskih filmova, a osim publiciteta, ostvario je i zamjetnu novčanu dobit, jer je film ostvario golem uspjeh u kinima.

Sljedećih godina nastavio je nizati uloge, uglavnom u žanru akcijskih filmova, prvo u trećem nastavku Ramba, a zatim u filmovima Cobra, Over the Top, Rambo 3 te Tango i Cash. Posljednja dva filma ostvarila su neuspjeh u kinima, a to je bio tek početak krize koja ga je snašla u 90-ima.

Video: Sylvester Stallone In Real Life ★ 2020

Dolaskom novog tisućljeća, ostvario je nekoliko osrednjih uloga da bi potom odlučio uskrsnuti svoje dvije najveće uloge. Prvo je 2006. godine snimio šesti nastavak sage o Rockyju (Rocky Balboa), koji je ostvario uspjeh i kod publike i kod kritike, a dvije godine kasnije snimio je četvrti dio serijala o vijetnamskom veteranu Rambu (John Rambo).

Godine 2010. ostvario je veliki komercijalni uspjeh akcijskim filmom Plaćenici u kojem je okupio ostale velike zvijezde akcijskog filma: Jasona Stathama, Dolpha Lundgrena i Jet Lija uz cameo pojavljivanje Brucea Willisa i Arnolda Schwarzeneggera.

Dvije godine kasnije u kinima se pojavio nastavak Plaćenici 2, koji je okupio većinu glumaca iz prvog filma te nova "pojačanja" Chucka Norrisa i Jean-Claudea Van Dammea.

Stallone se oženio 1974. Sashom Czack s kojom ima dva sina, Sagea (r. 1976.) i Seargeoha (r. 1979.).

Od prve sse upruge razveo u veljači 1985., da bi se ponovno oženio u prosincu iste godine glumicom Brigitte Nielsen s kojom je bio u braku dvije godine.

Godine 1997. oženio se treći put, s Jennifer Flavin, s kojom ima troje djece, kćeri Sophie Rose (r. 1996.), Sistine Rose (r. 1998.) i Scarlet Rose (2002.).

Video: Top 10 Sylvester Stallone Movies

Nije se mogao rastati od svoga psa

Situacija je za Stallonea na početku životnog puta bila toliko loša da je čak završio kao beskućnik. Spavao je na njujorškom autobusnom kolodvoru tri dana, nije mogao platiti stanarinu ni kupiti hranu. Najgori trenutak u životu bio mu je kad je pokušao prodati svog psa u dućanu bilo kojem strancu. Nije imao više novca da ga hrani. Prodao ga je za 25 dolara. I otamo otišao plačući.

Dva tjedna nakon toga vidio je boksački meč između Mohammeda Alija i Chucka Wepnera i to ga je inspiriralo da napiše scenarij za slavnog 'Rockyja'. Napisao je scenarij za 20 sati! Pokušao ga je prodati i dobio ponudu od 125.000 dolara za njega. Ali imao je jedan zahtjev. Želio je igrati glavnu ulogu u filmu. Želio je biti Rocky. Ali studio je rekao NE. Oni su htjeli pravu zvijezdu.

Rekli su mu da 'izgleda i priča smiješno'. Otišao je zajedno sa svojim scenarijem. Nekoliko tjedana kasnije, ponudili su mu 250.000 dolara za scenarij. Odbio je. Ponudili su mu 350.000 dolara. Svejedno je odbio. Oni su htjeli njegov film. Ali nisu htjeli njega. On je rekao da tako ne može. Morao je biti u tom filmu.

Nakon nekog vremena, studio je pristao, dali su mu 35.000 dolara za scenarij i dozvolili mu da glumi u filmu. Ostalo je povijest! Film je osvojio tri Oscara, za najbolji film, najbolju režiju i najbolju montažu. Bio je čak nominiran za najboljeg glumca! Film 'Rocky' čak je uvršten u Američki nacionalni registar filmova kao jedan od najboljih svih vremena.

I znate li što je prvo Stallone kupio kad je dobio novac? Psa kojeg je prodao. Da, Stallone je toliko volio svog psa da je tri dana stajao kraj dućana kod kojeg ga je prodao čekajući čovjeka kojem ga je prodao. Treći dan vidio ga je kako dolazi s njegovim psom. Objasnio mu je zašto je prodao psa i molio da mu ga vrati natrag. Muškarac je odbio.

Stallone mu je ponudio 100 dolara. Muškarac je odbio. Ponudio mu je 500 dolara. Muškarac je odbio. Da, odbio je i 1000 dolara. I, vjerovali ili ne, Stallone je morao platiti 15.000 dolara za psa kojeg je prodao za 25 dolara. Ali ga je napokon dobio natrag!

Kopirati
Drag cursor here to close