Akira Takarada

Umrla zvijezda originalne verzije 'Godzile'

Takarada je također igrao malu ulogu u filmu "Kraj ljeta", čuvenog redatelja Yasujirou Ozuu iz 1961. o obitelji koja pravi sake u Kjotu.
Kultura / Film TV | 18. 03. 2022. u 10:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski glumac Akira Takarada, koji je glumio u originalnoj verziji japanskog filma "Godzila" iz 1954. i nekoliko kasnijih filmova u kojima se pojavljuje čudovište koje uništava grad, preminuo je u Tokiju u 87. godini života.

Takarada, koji se pojavio na premijeri svog najnovijeg filma ranije ovog mjeseca, preminuo je u bolnici od upale pluća, javili su u petak japanski mediji.

''Ožalošćeni smo smrću Akire Takarade. Neka njegovo sjećanje nastavi da nadahnjuje živote mnogih obožavatelja Godzille'', navodi se na Twitter nalogu franšize Godzilla.

Takarada je brzo postao slavan nakon što je igrao glavnu ulogu herojskog kapetana broda u prvoj "Godzili", filmu koji je odjeknuo u Japanu kao hodajuća analogija za nuklearnu katastrofu.

Samo devet godina ranije, zemlja je bila žrtva američkog bacanja dvije atomske bombe u posljednjim danima Drugog svjetskog rata.

Takarada je također igrao malu ulogu u filmu "Kraj ljeta", čuvenog redatelja Yasujirou Ozuu iz 1961. o obitelji koja pravi sake u Kjotu.

Video: Godzilla (1954) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Glumac je postao popularan u Aziji otprilike u isto vrijeme, nakon što se pojavio u zajedničkim japansko-hongkonškim produkcijama sa glumicom Lucilla Yu Ming, a potom je glumio u mnogim japanskim filmovima i TV serijama.

Takarada je rođen 1934. na Korejskom poluotoku, a odrastao je u kineskoj provinciji Mandžuriji, tada japanskoj koloniji. Bio je poznat po tome što je govorio mandarinski.

Neposredno nakon poraza Japana 1945. godine, sovjetski vojnik ga je upucao u stomak i teško ranio.

Kopirati
Drag cursor here to close