Uhodana ekipa

Svjetska premijera Mlakićevog i Milićevog filma u Puli

Riječ je o ratnoj drami, rađenoj po Mlakićevom romanu, u kojoj glavni lik Ilija, vojnik HVO-a, kreće u potragu za istinom i pravdom…
Kultura / Film TV | 29. 05. 2024. u 09:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film 'Božji gnjev' redatelja Kristijana Milića po scenariju književnika i kolumnista portala Bljesak.info Josipa Mlakića, svjetsku premijeru imat će na ovogodišnje Pula film festivalu.

Riječ je o ratnoj drami, rađenoj po Mlakićevom romanu, u kojoj glavni lik Ilija, vojnik HVO-a, kreće u potragu za istinom i pravdom nakon što mu je brat, s osmoricom vojnika, poginuo u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio.

Krešić u glavnoj ulozi

Roman 'Božji gnjev' je roman o zločinu u ratu i pravdi koja mora biti zadovoljena. Devet boraca u hrvatskim postrojbama u ratu u Bosni i Hercegovini poginulo je u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio. Kod svakoga je pronađena veća količina novca, a zašto su ušli duboko u teritorij koji kontroliraju bošnjačke snage, nikome nije jasno. Ilija, brat jednoga od sudionika akcije, također vojnik, mora saznati zašto je i kako došlo do tragičnih smrti.

Pronalazeći nove, razorne dokaze, pri čemu riskira vlastiti život, Ilija saznaje tajne koje nije trebao saznati te tko i zašto stoji iza sulude akcije u koju su upletene i tajne službe, ali i nepoznati glavešine iz Zagreba.

Film se snimao na području Korenice i Gračaca, a glavnu ulogu igra Ivo Krešić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Milić i Mlakić već su uhodana ekipa koja iza sebe ima rekordan broj osvojenih Zlatnih arena u Puli za film 'Živi i mrtvi', a radili su i film 'Mrtve ribe'.

Redatelj Milić ranije je za Bljesak.info rekao kako Mlakić uvijek razmišlja na filmski način.

''On vrlo često napiše knjigu, a onda po istoj sam napiše i scenarij. Ponekad čak napiše prvo scenarij, pa onda tek knjigu. Tipični Mlakićevi junaci se obično nađu u vrlo nezavidnim, čak pogibeljnim situacijama, a onda vlastitim postupkom ili odlukom umanje svaku šansu da se iz istih izvuku'', rekao je Milić te dodao kako mu se scenarij odmah svidio ''jer je napisan bez zadrške''.

Uhodana ekipa

U filmu, osim Krešića, igra i čitav niz poznatih hrvatskih i bh. glumaca: Marko Cindrić, Domagoj Mrkonjić, Mate Gulin, Dragan Despot, Mladen Vulić, Vinko Kraljević, Milan Štrljić, Dejan Aćimović, Darko Stazić, Vlasta Ramljak, Mijo Jurišić, Marinko Prga, Ivo Skoko, Kristijan i Robert Ugrina, Slaven Knezović, Dragan Šuvak, Dragan Veselić, Maja Lasić, Mijo Kevo, Asim Ugljen, Mario Knezović…

Pored uhodane suradnje Mlakića i Milića, na filmu je radila ekipa koja je već surađivala na filmovima ovog dvojca. Tako je direktor fotografije Mirko Pivčević, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, a slikarica maske Ana Bulajić-Črček.

Pula film festival će se održati od 11. do 18. srpnja, a kao novost ovogodišnjeg, 71. po redu izdanja jednog od vodećih festivala u regiji, je da traje dan kraće ali i da međunarodni program postaje natjecateljski.

Kopirati
Drag cursor here to close