Chris Leslie

Škotski redatelj snima dokumentarni film o Partizanskom groblju u Mostaru

U gradu na Neretvi od 5. do 11. svibnja radit će na novom TV dokumentarcu o Partizanskom groblju i borbi za njegov opstanak.
Kultura / Film TV | 11. 04. 2023. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Elaine Livingstone / Chris Leslie

Škotski redatelj dokumentarnih filmova Chris Leslie potvrdio je kako stiže u Mostar zbog snimanja dokumentarnog filma.

U gradu na Neretvi od 5. do 11. svibnja radit će na novom TV dokumentarcu o Partizanskom groblju i borbi za njegov opstanak.

Ovaj Škot, inače i dobitnik nagrade BAFTA Scotland (New Talent), fotograf je i redatelj koji je počeo snimati fotografije tijekom volontiranja u bivšoj Jugoslaviji 1996. godine, nakon čega je nastavio raditi kao fotograf, redatelj i voditelj komunikacija za međunarodnu nevladinu organizaciju koja dokumentira priče diljem Afrike i istočne Europe .

Godine 2005. postao je slobodnjak kao dokumentarni fotograf i redatelj te je osnovao Journey Productions – nezavisni studio za video produkciju koji proizvodi filmove i fotografije za korporativne klijente i klijente.

Leslie je 2010. diplomirao dokumentarnu fotografiju na London College of Communication s diplomom MA (Distinction). Kao dio svog posljednjeg projekta počeo je dokumentirati svoj rodni grad Glasgow, prateći priče ljudi na prvoj crti rušenja i regeneracije. Ova dokumentacija nastavljena je i nakon njegovog magisterija i rezultirala je rasprodanom knjigom i multimedijskim projektom Disappearing Glasgow 2017. Ovaj projekt i drugi projekti u Glasgowu etablirali su ga kao jednog od najdosljednijih kroničara novije povijesti grada.

Njegove fotografije i filmovi redovito se objavljuju u Guardianu, a njegov fotografski rad kupile su Nacionalne galerije Škotske kao i mnogi privatni kolekcionari.

Lesliejev najnoviji projekt i knjiga – ''Balkansko putovanje'' objavljena 2021. vodi nas na fotografsko putovanje kroz mjesta i gradove postkonfliktne bivše Jugoslavije u ovoj opsežnoj i dosad neviđenoj 25-godišnjoj arhivi iz njegove regije.

Na Sarajevo film festivalu prošle godine prikazan je njegov film ''Zatvaranje''.

Kopirati
Drag cursor here to close