Širokobriješki festival

Publika MFF-a prva vidjela kakav će svijet biti 2068.

Glumica Mikulić, koja glumi Martu, prvu Hrvaticu koja ide na Mars rekla je kako joj je ovo bilo jako zanimljivo iskustvo, priopćili su organizatori.
Kultura / Film TV | 22. 08. 2019. u 23:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Saznat ćemo zašto samo rijetki žive 110 godina, koja su tri pravca koja vode prema produljenju života i hoćemo li svoju svijest moći prebaciti na računala'', rekao je Robert Bubalo redatelj filma '2068' i producent Mediteran Film Festivala najavivši dokumentarni film o ovim zanimljivim i pomalo zastrašujućim pitanjima kojima bavi se deset hrvatskih znanstvenika predviđajući kakav će život biti za 50 godina.

Rekao je kako je film, nastao u produkciji Večernjeg lista, a koji je prikazan drugog dana festivala u programu 'Domaći autori', klasičan televizijski dokumentarac u čijim igranim scenama igraju Širokobriježani Marijana Mikulić i Goran Bogdan.

Glumica Mikulić, koja glumi Martu, prvu Hrvaticu koja ide na Mars rekla je kako joj je ovo bilo jako zanimljivo iskustvo, priopćili su organizatori.

''Radili smo u simulatoru vojne letjelice. Nismo dugo snimali ali nam je bilo jako zabavno'', rekla je Mikulić, koja se ove godine našla i u žiriju festivala.

Govoreći o ulozi u prvoj hrvatskoj misiji na Mars, u kojoj svemirski brod Crospace s posadom od šest članova 2068. iz svemirske baze u Udbini odlazi na Crveni planet, Bogdan je ranije rekao kako je vrlo rado ušao u ovaj projekt.

''Svidjela mi se tema kako eminentni hrvatski znanstvenici vide našu budućnost. Dobro je to propitkivati iz današnjeg stava. Međutim, nije stvar kako će nam biti budućnost nego, razmišljajući o njoj, kako što intenzivnije djelovati na našu sadašnjost. Kakva će nam biti budućnost ne znam, ali znam da mi još uvijek na ovim prostorima djelujemo u prošlosti i još uvijek vučemo okove i još nam zvone lanci iz raznih političkih tereta na našim plećima. To je veliki problem. No, radeći ovakve filmove i promišljajući o tome, mi djelujemo danas za sutra'', rekao je Bogdan ranije.

U sklopu novog programa Mediteran Film Festivala, naziva 'Tragovi rata', na otvorenom kinu u središtu grada prikazan je i film američkog redatelja Shawna Conveya 'Među vukovima'. Priča je to o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH, a projekciji su prisustvovali i glavni protagonisti filma.

U službenom programu prikazan je film 'Groblje' španjolskog redatelja Pabla Adiega Almudevara i 'Nacionalna priča' francuskog redatelja Gregoirea Beila.

U dvorani kina Borak u konkurenciji je prikazan i film španjolskog redatelja Jaimea Alekosa 'Europski san: Srbija' te dokumentarac hrvatskog redatelja Josipa Lukića 'Majči'. Posljednje projekcije bile su rezervirane za 'Sufizam' Tunižanina Younesa Ben Hajria i 'Obitelj u tranziciji' izraelskog redatelja Ofira Trainina. Drugi festivalski dan obilježeli su i projekciji filomva iz programa 'U fokusu'.

Ovogodišnji festival čini osam filmskih programa u kojima će biti prikazano 45 filmova. MFF nudi nekoliko svjetskih premijera, nekoliko festivalskih premijera, a neki filmovi se prvi put prikazuju u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close