Solidarnost

SFF uključuje Ukrajinu u svoje regionalne programe

Sarajevo Film Festival je na svom YouTube kanalu postavio film ''Refleksije'' ukrajinskog reditelja Sergeija Loznitse, dio omnibusa ''Mostovi Sarajeva'' iz 2014.
Kultura / Film TV | 11. 03. 2022. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SFF / Refleksije

Kao međunarodni filmski festival sa fokusom na regiju jugoistočne Europe, Sarajevo Film Festival pridružuje Ukrajinu u svoje službene programe: Natjecateljske programe za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, program u fokusu, programe CineLink Dana filmske industrije koji su namijenjeni filmskim profesionalcima te u program Talents Sarajevo koji je namijenjen novoj generaciji filmskih nada regije.

Festival pokreće i rezidencijalni program za filmske stvaraoce iz Ukrajine, koji će u Sarajevu svoje projekte u razvoju ili postprodukciji raditi u suradnji s vodećim bh. i međunarodnim ekspertima iz svijeta filma, nakon čega će biti predstavljeni na CineLink Danima filmske industrije Sarajevo Film Festivala.

Ukrajinsko izaslanstavo bit će pozvano na CineLink Dane filmske industrije s ciljem upoznavanja mogućnosti koprodukcija i suradnje s filmskim profesionalcima iz jugoistočne Europe.

U nastojanju da simbolično označi početak ove suradnje, Sarajevo Film Festival je na svom YouTube kanalu postavio film ''Refleksije'' ukrajinskog reditelja Sergeija Loznitse, dio omnibusa ''Mostovi Sarajeva'' iz 2014. koji je povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata okupio 13 značajnih europskih redatelja koji su kroz svoje filmove istraživali temu Sarajeva.

Video: Reflections by Sergei Loznitsa

Ovim činom, Sarajevo Film Festival se solidariše sa ukrajinskim narodom i filmskim stvarateljima te osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Pokrenut 1995. kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film Festival zna iz vlastitog iskustva koliko su solidarnost i podrška ove vrste dragocjene, priopćeno je iz SFF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close