Online

SFF: Autori o svojim filmovima na Festival TV

Emisije se svakodnevno produciraju u Studiju 1, koji je smješten na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.
Kultura / Film TV | 16. 08. 2020. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na platformi ondemand.sff.ba, u sekciji "Sarajevo Film Festival Talks With Filmmakers" svakodnevno se, uz filmove, postavljaju i prateće emisije posvećene predstavljanju redatelja čiji su filmovi u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva, kao i brojnih drugih eminentnih filmskih radnika.

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival se zbog pandemije COVID-19 održava online, a filmove iz Natjecateljskog igranog i dokumentarnog programa, kao i Open Air selekcije prati Festivalska televizija.

Moderatorica razgovara i urednica emisija Ines Mrenica navela je da je televizija kreativan odgovor na nemogućnost filmskih autora da budu u Sarajevu i prilika da se dopre do još većeg broja publike koja uz pomoć modernih tehnologija ne mora biti ograničena brojem sjedećih mjesta u kinima.

''Sarajevo Film Festival nakon 25 godina vjernosti koju su mu poklanjali ljubitelji filma, uzvraća na način da sada filmovi i filmske emisije dolaze u domove publike, koja je zbog epidemiološke situacije spriječena da boravi na dugogodišnjim festivalskim lokacijama, poput Ljetnog kina Raiffeisen i Festivalskog trga'' - pojasnila je Mrenica.

Emisije se svakodnevno produciraju u Studiju 1, koji je smješten na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Nakon premijere svakog filma iz Natjecateljskog programa - igrani film i Natjecateljskog programa - dokumentarni film, na platformi odnemand.sff.ba su dostupni razgovori s autorima tih filmova.

Na platformu su, među ostalim, već postavljene emisije posvećene filmu "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice, razgovori s ekipama filmova "Mare" Andree Štake i "Andromeda Galaxy" rediteljice More Raçae, te Q&A sa Michelom Francom, ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva i gosta "Tribute to" programa, kao i ceremonija otvaranja koja je ove godine također održana na online platformi.

''Osim zabave i celebrity kulture koja je zanimljiva širokoj publici, primat se daje filmskoj umjetnosti, a najglasnija razmišljanja su ona koja dolaze od ljudi iz struke'' - naglasila je Mrenica.

Dodala je da filmski razgovori ne podrazumijevaju televiziju u klasičnom smislu i novinarski pristup dešavanjima na Festivalu.

''Festivalsku televiziju realiziraju osobe iz filmskog posla i sve je prilagođeno autorima iz oficijelnih selekcija kako bi svoje filmove predstavili na najbolji mogući način iz sigurnosti svojih domova'' - zaključila je Mrenica, priopćeno je iz SFF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close