Međunarodni festival

Sarajevo: 38 premijera na ovogodišnjem Viva festivalu

Kultura / Film TV | 09. 08. 2017. u 06:48 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji Međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog filma 3. Viva festival bit će održan od 13. do 17. rujna u Sarajevu i još 11 gradova BiH, donoseći brojna zanimljiva ostvarenja u spomenutim oblastima iz cijelog svijeta.

Na natječaj je pristiglo 1.268 dokumentarnih, kratkih, igranih i animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta. Povjerenstvo za odabir imalo je težak zadatak i u službeni program za nagrade odabrala je 119 filmova iz 49 zemalja.

Premijerno prikazivanje na Viva festivalu, čiji je ovogodišnji moto "Jedan festival, svi gradovi", zabilježit će 38 filmova. Projekcije će biti upriličene u Pozorištu mladih u Sarajevu i kulturnim centrima bh. gradova, a revije nagrađenih filmova bit će upriličene u Novom Sadu, Nišu i Splitu.

''Izuzetno sam zadovoljan kvalitetom, naročito ekoloških filmova koji opominju ljude da moraju čuvati prirodu - čovjekovu, životinjsku i biljnu sredinu. Autori su nam dali prava za prikazivanje filmova u kinima i na lokalnim televizijama. Viva festival nudi ono što ne možete vidjeti nigdje drugo'', kazao je za Fenu umjetnički direktor Festivala, redatelj i pisac Ratko Orozović.

U četiri žirija Festivala je 20 diplomata, kulturnih atašea, filmskih kritičara, autora i stručnjaka iz ekologije i turizma te predstavnika religijskih zajednica.

Pored Grand prixa, bit će dodijeljene festivalske nagrade - zlatno, srebrno i brončano Drvo, Leptir i Klapa, a u omladinskoj selekciji mladi autori iz BiH iz 20 gradova konkuriraju za tri Canonove poluprofesionalne kamere.

Viva festival će otvoriti prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leptira za film "Priroda vas treba" Marka Pearcea iz Australije koji će biti gost Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close