Promovira ljepote BiH

Robert Decešin primio nagradu za najbolji turistički film na svijetu

Robert Dacešin osvojio je nagradu za najbolji turistički film od strane glasova publike.
Kultura / Film TV | 29. 11. 2022. u 09:55 Bljesak.info | A.Z.
Primio sam nagradu za najbolji turistički video

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autor videa na temu ''Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija u svijetu'' Robert Dacešin primio je nagradu koju je osvojio od strane Međunarodnog povjerenstva turističkog filma (CIFFT).

Javnim glasovanjem njegov film je proglašen za najbolji turistički video na svijetu.

''Dragi ljudi, prije dva dana na svečanoj ceremoniji u Valensiji mi je uručena nagrada za najbolji turistički video na svijetu po glasovima publike. I dalje jedan dio mene ne može da vjeruje da se ovo desilo, ali dok držim ovaj pehar, bez dileme najveće priznanje koje sam dobio u životu, hoću da vam se od srca zahvalim za sve. Hvala vam prije svega za više od 54 000 glasova koje ste mi dali. Za svaku poruku i komentar koji učine da se još više trudim oko sadržaja koji stvaram. Hvala vam što ste godinama uz mene i radujete se mojim uspjesima. Za to što zbog vas, mogu da promovišem vrijednosti u koje iskreno vjerujem. Hvala vam što ste pomogli da ljudi širom svijeta otkriju koliko je naša zemlja lijepa'', napisao je na Instagramu je Decešin.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Robert Dacešin (@robert_dacesin)

Ranije smo pisali kako je Robertov video na temu 'Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu' nominiran za jednog od najboljih videa ovog tipa u svijetu od strane Svjetske organizacije turističkih filmova.

S Robertom smo razgovarali o ovoj nominaciji, njegovom radu, videima, putovanjima, ali i samim počecima. Skromno, Robert kaže kako nije očekivao nominaciju za svoj video.

''Nikada nisam razmišljao da će se moj video naći na nekom od festivala. Nekako, nisam ni smatrao da su dobri za nešto ovako, ali zahvaljujući našem ambasadoru u Japanu, gospodinu Siniši Berjanu koji je vidio moj video i pustio ga na pojedinim univerzitetima u ovoj zemlji, na njegov nagovor prijavio sam se na jedan od festivala u Japanu. Taj festival spada u red devet najjačih festivala turističkog filma u svijetu, a u konkurenciji od 1542 videa, moj video je osvojio prvo mjesto u kategoriji najbolji putnički film o nekoj zemlji'', kaže Robert za Bljesak.info.

Video: Zašto Bosna i Hercegovina može biti BROJ 1 destinacija na SVIJETU?

Njegova ideja vodilja tijekom pravljenja ovog videa bila je kako kaže da na jednom mjestu, stavi sve ono što Bosna i Hercegovina nudi.

''Naime, prošle godine sam imao jednu lijepu suradnju sa turističkom organizacijom RS i mojim sada dobrim prijateljem Markom Radićem, te smo radili mini serijal od deset videa o skrivenim biserima našeg kraja. Snimili smo dosta dobrog materijala i obišli neke zaista zanimljive lokacije, a uz još pojedina putovanja, pomislio sam da bi bilo dobro napraviti jedan video koji bi nekako ujedinio sve ono šta naša zemlja ima i koji bih mogao poslati svima kada me pitaju šta to može da se vidi kod nas'', kazao je Robert.

Video je kaže, financiran u potpunosti od njihovog vlastitog budžeta, te je rađen prije svega uz mnogo ljubavi koju osjećaju prema zemlji.

Ova nominacija mu puno znači, rekao je ranije za Bljesak, jer je dokaz da se čuje ono što radi, te da ''nekako sve ima smisla''. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close