Od 10. do 14. listopada

Rekordnih deset - Filmovi iz programa 'Domaćih autora' na 24. MFF

U utorak 10. listopada, festival će otvoriti igrani film 'Stigme' redatelja Zdenka Jurilja.
Kultura / Film TV | 02. 10. 2023. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset filmova u programu 'Domaćih autora' biti će prikazano na 24. Mediteran Film Festivalu.

U utorak 10. listopada, festival će otvoriti igrani film 'Stigme' redatelja Zdenka Jurilja. Film se bavi univerzalnom temom ideološkog stigmatiziranja. Radnja je smještena je u zapadnu Hercegovinu, u turbulentno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata. Govori o pustoši koju u jednoj tradicionalnoj sredini ostavljaju ideološka sučeljavanja, što kulminira tijekom jednog duhanskog puta. Uloge u filmu, nastalom po scenariju Josipa Mlakića, ostvarili su Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović i Robert Pehar.

Drugi dan festivala, program 'Domaćih autora', otvorit će 'Zidine', redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića. Ovo je priča o trojici ostarjelih logoraša koji su odlučili snimiti film o onome što su proživjeli u logorima u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini.

Program nastavljamo filmom o akademskom kiparu Stjepanu Skoki – 'Kipar iz Graba', redatelja Tomislava Topića. Film prati kipara iz malenog hercegovačkog sela, njegovo školovanje i rad kojeg, kako navodi kritika, karakterizira veliki stupanj autorske invencije.

Istog dana MFF prikazuje i film redateljice Karmen Obrdalj, 'Brzi'. U filmu upoznajemo čovjeka s najviše prijatelja na svijetu, predstavnika hercegovačke estradne scene – Brzog.

Redatelj Mirko Pivčević vodi nas kroz 'Puteve kave', vrijeme druge polovice sedamdesetih i početkom osamdesetih kada se na prostoru bivše Jugoslavije stvarao fenomen koji je trajno ušao u kolektivnu memoriju jedne zemlje. Riječ je o krijumčarenju kave.

Kratki film redatelja Zdravka Terkeša 'Noć od srebra i zlata' prikazuje narkomana u krizi koji provaljuje u bogati građanski stan, te postavlja pitanje može li neprijatelj, narkoman i lopov, biti prijatelj u trenutku potrebe?

Mladi redatelj Tvrtko Bubalo također se u svom radu dotiče priče o ovisnosti o drogama. Film 'Sutra je novi dan' istražuje izazove s kojima se suočavaju medicinski radnici u zajednicama dok pokušavaju pomoći onima koji se bore s učincima konzumacije i prekomjerne uporabe narkotika.

U programu su i dva domaća animirana filma. 'Svrha' Tvrtka Karačića, čija radnja prati stanovnike malog sela koji su povezani nizom zupčanika i kotačića i 'Nada' Pere Petrušića, fim koji prati djevojčicu Nadu i vrijeme Hercegovine od 1907. do 1922. godine gdje se veliki značaj pridaje čovjeku tog vremena. Ovaj nagrađivani animirani film prikazuje velik značaj fra Didak Buntića koji je u tom vremenu živio, radio i doprinosio Hercegovini.

Program 'Domaćih autora' u petak 13. listopada zatvaramo dokumentarnim filmom o jednom od najvećih hrvatskih slikara grafičara Virgiliju Nevjestiću. 'Tihi skitnica', redatelja Zdenka Jurilja, prikazuje čovjeka kojeg su, kako tvrdi likovna kritika u Francuskoj, smatrali jednim od svojih najvećih grafičara 20. stoljeća, a on je sebe nazivao skitnicom.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 24. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu.

Više informacija o 24. izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici ili Facebook stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close