Grad iznimka

"Quo vadis, Aida?" ipak u Srbiji

Premijera filma zakazana je za 28. prosinac, a u Kulturnom centru kažu da je za filmsku ekipu "pripremljen crveni tepih i spektakularan doček".
Kultura / Film TV | 20. 12. 2021. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja ulaznica za film "Quo vadis, Aida?" počela je u Novom Pazaru.

Zbog velikog zanimanja, film će biti emitiran u dva termina. Premijera filma u tom gradu zakazana je za 28. prosinac, a u Kulturnom centru kažu da je za filmsku ekipu "pripremljen crveni tepih i spektakularan doček".

Film "Quo vadis, Aida?" je prvi film koji je snimljen o genocidu u Srebrenici. Dobio je europsku filmsku nagradu za najbolji film u 2021. godini. Ali, ovaj film neće premijerno biti prikazan u Beogradu, već u Novom Pazaru.

Husein Memić, direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru, kaže za N1 da je bilo obostrano zadovoljstvo da film bude premijerno prikazan baš u ovom gradu. 

"Ovo je film koji prije svega govori o istini. Postoje dobronamjerni ljudi u Srbiji koji na ovo gledaju iz dobrog kuta. Želimo da to bude film koji miri, nikako koji će da podijeli ljude. Tako treba da i da ostane, jer je ovaj film dobio europske nagrade. Zato želimo da pričamo samo o filmu i pozitivnim stvarima. Pozivamo ljude iz Srbije da dođu u Novi Pazar i da ga zajedno pogledamo", kaže Memić.

Ali, kina u Srbiji ga i dalje ne žele. Film je osvojio skoro sve međunarodne nagrade, a bio je nominiran za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku kao kandidat Bosne i Hercegovine.

"Jednostavno, sve što nije naše ne vrijedi i opasno je. Naročito u ovom slučaju, jer dolazi iz Bosne. I ako govori o genocidu u Srebrenici, onda je to a priori antisrpsko. Što je apsolutno daleko od istine. I takva atmosfera je izgrađena, pa se ja plašim da ovaj film u Srbiji legalno neće biti prikazan u kinima. Ali, ni tamo gdje mislim da bi trebalo, a to je na RTS", kaže Sead Biberović, iz organizacije Urban In.

Film je dostupan i na online platformi za sve gledatelje s prostora bivše Jugoslavije. Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama na Instagramu je objavio popis svojih 14 omiljenih filmova u 2021. godini. Na listi se našao i film "Quo vadis, Aida?".

Kopirati
Drag cursor here to close