Burt Lancaster

"Prije ili kasnije svi ćemo biti zaboravljeni, ali ne i naši filmovi"

Film "Elmer Gantry" Richarda Brooksa zauzima doista posebno mjesto u Lancasterovoj karijeri: za njega je dobio Oscara i Zlatni globus, ali i uglednu nagradu njujorške filmske kritike.
Kultura / Film TV | 02. 11. 2023. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 110 godina, 2. studenoga 1913. u New Yorku je rođen proslavljeni filmski glumac Burt Lancaster.

Burton Stephen "Burt" Lancaster rodio se na Manhattanu, u miljeu radničke klase, kao jedno od petero djece Elizabeth Roberts i Jamesa Henryja Lancastera. Roditelji su bili protestanti, otac poštar, a s majčine strane obitelj je imigrirala iz Belfasta, kao potomci britanskih useljenika u Irsku.

Lancaster je zapravo odrastao u istočnome Harlemu, bio je hrabar ulični deran, a pohađao je i dosta poznatu DeWitt Clinton High School, gdje je bio košarkaška i gimnastičarska zvijezda, te je potom bio prihvaćen na njujorško sveučilište sa sportskom stipendijom, no ubrzo je odustao od studija.

Zajedno s Nickom Cravatom, s kojim se sprijateljio još kao tinejdžer – a i cijelog su života ostali najbolji prijatelji - pridružio se Kay Brothers cirkusu, no zbog ozljede 1939. s velikim je žaljenjem morao odustati od akrobatske karijere.

Kratko je radio kao trgovački putnik, a potom i kao konobar pjevač. Nakon toga, pridružio se američkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu, a od 1943. do 1945. bio je u Italiji, s generalom Markom Clarkom.

Već se kao vojnik upoznao s glumom, nastupajući u predstavama za zabavu i dizanje morala američkih trupa, a po povratku, 1946. snimio je prvi film Ubojice (The Killers), koji mu je odmah donio slavu.

Film Ubojice, koji se bavi profesionalcima koji su po svoju metu došli u mali gradić, sljedeće je godine nominiran za četiri Oscara; za režiju, montažu, glazbu i adaptirani scenarij.

Taj američki film noir Roberta Siodmaka djelomično je temeljen na priči Ernesta Hemingwaya, a uz Lancastera igraju i Ava Gardner, Edmond O’Brien i Sam Levene. Nepotpisani autori scenarija su John Huston i Richard Brooks, dok je ime Anthony Veillera na špici.

Video: From Here to Eternity (1953) - Love on the Beach Scene

Visoki i markantni Lancaster postiže nakon toga velike uspjehe te idućih godina glumi u nizu filmova raznih žanrova, posebno u dramama, trilerima, ratnim i avanturističkim filmovima.

Igra u mnoštvu drama, trilera, ratnih i avanturističkih filmova, među kojima je naročito zapamćen The Crimson Pirate, također u režiji Roberta Siodmaka, u kojem glumi i Lancasterov dobar prijatelj iz cirkuskih vremena Nick Cravat.

Između ostalih ističu se naslovi Odavde do vječnosti (1953.) i Obračun kod O.K. Korala (1957.).

Od sada do vječnosti, slavna romantična ratna drama Freda Zinnemanna bila je nominirana čak za trinaest Oscara, a dobila ih je osam, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij te sporednu mušku i žensku ulogu.

U ovoj drami koja se događa u američkim jedinicama na Havajima 1941. godine, uz Burta Lancastera, Deborah Kerr, Montgomery Clifta igraju i zvijezde poput Franka Sinatre, Donne Reed, Ernesta Borgninea, Mickey Shaughnessya, itd.

Uz osam Oscara, film je osvojio i brojne druge ugledne filmske nagrade, a Američki filmski institut priznao je ikonički status sceni vođenja ljubavi na havajskoj plaži, spomenutoj na početku ovog teksta – pa je i to jedan od razloga zašto je ta filmska drama proglašena ujedno i jednim od najromantičnijih filmova svih vremena.

Od polovine 1950-ih producent je vlastitih projekata, kao Vera Cruz (1954.) i Trapez (1956.). Znatni talent i fizička pojava donose mu status zvijezde što je okrunjeno Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju glavnu ulogu u filmu Elmer Gantry (1960.).

Lancaster je snimio i sedam filmova s Kirk Douglasom, te su mnogi vjerovali da su se ova dva slavna glumca i privatno družila, što de facto nije bio slučaj.

Navodno je njihov odnos bio profesionalan, s međusobnim uvažavanjem, ali ipak više kompetitivan no prijateljski, te se stoga pazilo da im uloge budu ujednačene važnosti.

Od njihovih suradnji najzapamćenije ostaju one u Obračunu kod O.K. Corrala (Gunfight at the O.K. Corral, 1957.), i u komediji Tough Guys (1986.), priči o dva ostarjela gangstera koji izlaze na slobodu, i trebaju se snaći u znatno promijenjenim uvjetima od onih kada su bili u naponu snage.

Video: Kirk Douglas and Burt Lancaster: 1958 Oscars

Film Elmer Gantry Richarda Brooksa zauzima doista posebno mjesto u Lancasterovoj karijeri: za njega je dobio Oscara i Zlatni globus, ali i uglednu nagradu njujorške filmske kritike.

Riječ je višeslojnom djelu, no prvenstveno odličnoj religioznoj melodrami s mnoštvom fantastično izvedenih Lancasterovih monologa, a uz glumca Oscare su dobili i redatelj Richard Brooks i glumica Shirley Jones u sporednoj ulozi.

Film je nagrađen i za najbolji scenarij adaptiran prema noveli nobelovca Sinclaira Lewisa iz 1927. godine.

Atlantic City, film uglednog francuskog redatelja Louis Mallea, u kojem Lancaster igra bivšeg sitnog kriminalca Loua, bio je nominiran za pet Oscara, a uz ostale nagrade, osvojio je i dvije BAFTA nagrade, za najboljeg glumca i režiju, te Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu. Partnerica u filmu mu je Susan Sarandon.

Simpatičan je i Lokalni heroj (Local Hero, 1983.) film Billa Forsythea, koji je ujedno i njegov scenarist. Film je dobio nagradu BAFTA za najbolju režiju.

Od 1960-ih prihvaća uloge i u neameričkim filmovima, kao u talijanskom povijesnom spektaklu Gepard (1963.) Luchina Viscontija, ili u ne nužno komercijalnim filmovima kao Valdez is Coming (1971.) i Ulzanin prepad (1972.).

Liberalnih političkih uvjerenja, često je nastupao u filmovima koji upozoravaju na zloupotrebu političke vlasti, kao Sedam dana u svibnju (1963.) ili Twilight's Last Gleaming (1977.), i javno podržavao demokratske kandidate na američkim predsjedničkim izborima. Lancaster se također uvijek deklarirao kao ateist, te je odbio ulogu Bena Hura.

Video: Gunfight at the O.K. Corral

Također, inicijalno je upravo njemu bila ponuđena uloga inspektora Harryja Callahana, u kojoj se kasnije kao Prljavi Harry proslavio Clint Eastwood.

Često je davao podršku i zagovarao rasna prava i prava manjina. Bio je protivnik Vijetnamskog rata. Zbog svega toga je često bio predmet FBI istraga te je 1973. bio na "Listi neprijatelja" predsjednika Richarda Nixona.

Javno se izjašnjavao u korist rasne jednakosti, te se stoga zajedno s Marlonom Brandom, Sammyjem Davisom Jr., Charltonom Hestonom, Judy Garland, Earthom Kitt, Harryjem Belafonteom, Sidneyjem Poitiersom i Paulom Newmanom, u kolovozu 1963., pridružio maršu na Washington kojeg je predvodio Martin Luther King.

I financijski je potpomagao Kinga, bitku za građansku jednakost, i Southern Christian Leadership Conference.

Umro je 20. listopada 1994. u Los Angelesu.

Često se navodi činjenica kako je Lancaster pokopan u Kaliforniji, sa skromnom nadgrobnom pločom, na kojoj su uklesani samo njegovo ime, prezime, godina rođenja i smrti.

Takav low profile stav imao je i za života:"Prije ili kasnije svi ćemo biti zaboravljeni. Ali ne i naši filmovi, i to je jedini 'in memoriam' koji nam je potreban".

Video: Best Of Burt Lancaster | Compilation | MGM

 

Kopirati
Drag cursor here to close