Miloš Forman

Prije 90 godina rođen je jedan od najslavnijih redatelja

Usprkos početnim poteškoćama, počeo je režirati u svojoj novoj zemlji te postigao uspjeh 1975. s adaptacijom romana Kena Keseyja, Let iznad kukavičjeg gnijezda, koja je osvojila pet Oscara uključujući onaj za režiju.
Kultura / Film TV | 18. 02. 2022. u 00:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Miloš Forman (Čáslav, 18. veljače 1932. — Danbury, Connecticut, SAD, 13. travnja 2018.)

Miloš Forman jedno je od stožernih imena u svijetu filma. Rođen je kao Jan Tomáš Forman na današnji dan prije 90 godina, 18. veljače 1932, u Časlavu, današanja Češka Republika.

Otac mu je bio Židov, a majka protestantkinja. Kao mali ostao je siroče jer su njegovi roditelji pogubljeni u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu.

Njegov otac je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, dok je majka stradala jer je nezakonito trgovala namirnicama.

Nakon rata, Forman je pohađao javnu školu King George College u Poděbradyju gdje mu je kolega bio Václav Havel, kasnije slavni književnik i češki predsjednik.

Poslije je studirao scenarij na akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu. Režirao je nekoliko komedija u Čehoslovačkoj.

Ugled jednog od najistaknutijih redatelja tzv. novoga čehoslovačkog filma postigao je iste godine tipično češkim humornim prikazom razdora među generacijama Crni Petar (Černý Petr).

Video: Amadeus - Trailer

Vrijednošću ne zaostaju ni njegova dva sljedeća filma, koje karakteriziraju i očitija društvenokritička gledišta – Ljubavi jedne plavuše (Lásky jedné plavovlásky, 1965., nominacija za Oscara za strani film) i Gori, moja gospođice! (Hoří, má panenko!, 1967., nominacija za Oscara).

Međutim, 1968., kad su SSSR i njegovi saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proljeće, on je bio u Parizu gdje je pregovarao o produkciji njegova prvog američkog filma.

Češki studio za kojeg je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju. Preselio se u New York, gdje je poslije postao profesor filma na sveučilištu Columbia i dopredsjednik katedre za film, uz Františeka Daniela.

Jedan od njegovih štićenika bio je budući redatelj James Mangold, kojeg je Forman savjetovao o pisanju scenarija.

One Flew Over The Cuckoo's Nest (1975) Official Trailer

Usprkos početnim poteškoćama, počeo je režirati u svojoj novoj zemlji te postigao uspjeh 1975. s adaptacijom romana Kena Keseyja, Let iznad kukavičjeg gnijezda, koja je osvojila pet Oscara uključujući onaj za režiju.

Drugi veliki uspjesi bili su Amadeus, koji je osvojio osam Oscara, i Narod protiv Larryja Flynta za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju.

Ostali igrani filmovi: Svlačenje (Taking Off, 1971., Grand prix u Cannesu), Kosa (Hair, 1979), Ragtime (1981., osam nominacija za Oscara), Valmont (1989), Čovjek na mjesecu (Man on the Moon, 1999., Srebrni medvjed u Berlinu za režiju), Goyini duhovi (Goya's Ghosts, 2006).

Preminuo je 13. travnja 2018. godine u Danburyju, Connecticut.

Asteroid 11333 Forman nazvan je po Milošu Formanu.

Video: The Films of Milos Forman
Kopirati
Drag cursor here to close