Humphrey Bogart

Prije 65 godina preminuo je po mnogima najveći glumac svih vremena

Prekretnica se dogodila 1941. s filmovima 'Visoka Sierra' (iako je i u njemu glumio kriminalca) i 'Malteški sokol'. Sljedeće godine, njegova uloga Ricka Blainea u 'Casablanci' konačno ga je dovela na vrh glumačke profesije.
Kultura / Film TV | 14. 01. 2022. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: The Famous People / Humphrey Bogart (New York, New York, 25. prosinca 1899. – Los Angeles, Kalifornija, 14. siječnja 1957.)

Na današnji dan prije 65 godina, 14. siječnja 1957. godine, preminuo je Humphrey Bogart, za mnoge najbolji glumac svih vremena.

Časopis Entertainment Weekly proglasio ga je najvećom filmskom legendom svih vremena. Američki filmski institut 1999. ga je proglasio najvećom muškom filmskom zvijezdom.

Humphrey DeForest Bogart rođen je na Božić 1899. godine u New Yorku, kao sin bogatog kirurga, specijaliziranog za srce i pluća.

Preci njegova oca bili su engleskog, nizozemskog i španjolskog podrijetla. Bogart je nizozemsko prezime koje znači "voćnjak". Majka mu je bila većinom engleskog podrijetla, uz manji utjecaj velškog.

Bogartovi su kao tipični izdanci njujorškog društva slali sina u privatne škole. Obrazovanje je započeo u školi Delancy gdje se zadržao do petog razreda, a zatim preselio u Trinity School.

Bio je nezainteresiran, mrzovoljan učenik koji nije pokazivao zanimanje za izvanškolske aktivnosti. Kasnije je otišao na prestižni pripremni koledž Phillips Academy u Andoveru u Massachusettsu, najstariju pripremnu školu u Americi, gdje je preporučen na osnovu obiteljskih veza. Nadali su se da će poći na Yale, ali on je 1918. izbačen.

Video: IMDb's Top 10 Humphrey Bogart Movies

Kako na vidiku nije bilo druge karijere, Bogart je slijedio svoju ljubav prema moru i u proljeće 1918. se prijavio u Mornaricu SAD-a. Kasnije se prisjetio, "S osamnaest godina rat izgleda kao sjajna stvar. Pariz! Francuske djevojke! Dovraga sve!"

Bogart je većinu vremena proveo kao mornar i član posade koja je prevozila američke postrojbe natrag iz Europe nakon potpisivanja primirja. Bogart je u to vrijeme zaradio i ožiljak, njegov zaštitni znak te razvio svoje karakteristično šaptanje, iako su prave okolnosti nejasne.

Bogart je 1921. počeo glumiti i postao redoviti izvođač u broadwayskim produkcijama u dvadesetima i tridesetima.

Nakon burzovnog kraha 1929. smanjila se potražnja za predstavama pa se Bogart okrenuo filmu. Njegov prvi značajniji uspjeh bila je uloga Dukea Manteeja u filmu Okamenjena šuma.

Dobio je pohvale za izvedbu u kazališnoj izvedbi pa se njegov prijatelj Leslie Howard pobrinuo da je reprizira i u filmskoj verziji iz 1936. Unatoč sjajnim kritikama, za Bogartom se vukla etiketa gangstera iz B-filmova.

Prekretnica se dogodila 1941. s filmovima Visoka Sierra (iako je i u njemu glumio kriminalca) i Malteški sokol. Sljedeće godine, njegova uloga Ricka Blainea u Casablanci konačno ga je dovela na vrh glumačke profesije, a u isto vrijeme zacementirala njegovu prepoznatljivu filmsku osobnost, onu tvrdokornog cinika koji ponekad pokazuje svoju plemenitu stranu.

Za vrijeme snimanja "Casablancie" je s kolegicom i glavnom glumicom iz filma Ingrid Bergman jedva progovorio nekoliko riječi dok nisu bili pred kamerama, a ona je kasnije u intervjuima pričala o tom odnosu.

"Poljubila sam ga zbog filma, a nisam imala pojma ništa o njemu", pričala je. Taj film je 1943. godine dobio Oscara za najbolji film, no Bogart nije dobio zlatni kipić, iako je bio nominiran.

Slijedili su trijumfi s filmovima Duboki san (1946.); Otok Largo (1948.), u kojem je nastupio sa svojom suprugom Lauren Bacall; Blago Sierra Madre (1948.); Afrička kraljica (1951.), za kojeg je osvojio Oscar za najboljeg glumca; i Pobuna na Caineu (1954.). Ukupno se pojavio u 75 dugometražnih filmova.

Video: The BEST of Humphrey Bogart

Glumicu Lauren Bacall upoznao je tijekom snimanja filma "To Have and Have Not". Humphrey je imao 44, a ona 19 godina, no osvojila ga je na prvi pogled. Od samoga početka imali su neraskidivu vezu, a nije trebalo dugo ni dok su postali ljubavnici.

U Hollywoodu je u tom trenutku tolika razlika u godinama bila neobična, no par se nije obazirao na napise medija. Čak se ni redatelj nije slagao s njihovom romansom, a smetalo mu je sve jer je i sam bio zaljubljen u Bacall.

"Bogart se zaljubio u lik koji je Lauren glumila i ona će do kraja svog života morati glumiti", rekao je kasnije redatelj Howard Hawks.

Odmah nakon snimanja tog filma počeli su raditi na idućem, a u tom se trenutku Bogart razveo od svoje prve supruge.

Bogart i Bacall vjenčali su se na maloj ceremoniji 1945. godine, a tijekom čitavog braka isticali su da su ludo zaljubljeni. Unatoč svađama, sjajno su funkcionirali kao par te su često radili zajedno na filmovima.

Slavni glumac prvi put je postao otac s 49 godina kada je Lauren rodila njihovog sina Stephena Humphreyja Bogarta 1949. godine. Kćer Leslie dobili su 1952.

Humphrey Bogart je do 1955. godine imao već velikih problema sa zdravljem, a liječnici su mu dijagnosticirali rak jednjaka. Čitav život je pio i pušio, a sve ovisnosti uzele su danak te je završio na operaciji. Preminuo je u Hollywoodu 20 dana nakon svog 57. rođendana.

Video: Play it, Sam
Kopirati
Drag cursor here to close