Zlatni kipići

Popis dobitnika Oscara

Film "Zemlja nomada" dobio je tri Oscara - za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, a s po dva Oscara nagrađeni su filmovi "Otac", "Juda i crni mesija", "Zvuk metala", "Mank", "Ma Rainey: majka bluza" i animirani film "Duša".
Kultura / Film TV | 26. 04. 2021. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ceste o Amerikancima koji nakon globalne financijske krize žive u kombijima, osvojio je tako tri Oscara - za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, od ukupno šest nominacija.

Nominiran je bio i u kategorijama adaptiranog scenarija, fotografije i montaže.

Film se temelji na knjizi Jessice Bruder iz 2017. godine, a uz Frances McDormand u filmu se u sporednim ulogama pojavljuju i stvarni nomadi.

 

Najbolji film: Zemlja nomada

Film "Zemlja nomada", o ženi koja nakon muževe smrti ostane bez posla te odlučuje prodati imovinu i kupiti kombi u kojemu će živjeti i krenuti u potragu za poslom, nominiran je i u kategoriji najboljega filma, glavne ženske uloge (Frances McDormand), adaptiranog scenarija, fotografije i montaže

Režija: Chloé Zhao (Zemlja nomada)

Glavna muška uloga: Anthony Hopkins (Otac)

Anthony Hopkins Oscara za glavnu mušku ulogu dobio je za ulogu u film u "Otac" u kojemu glumi Anthonyja, čovjeka koji se bori s demencijom i kojemu u posjet dolazi kći Anne, glumi ju Olivia Colman.

Osamdesettrogodišnjem Hopkinsu to je drugi Oscar, nakon onoga koji je osvojio 1992. za ulogu Hannibala Lectera u filmu "Kad jaganjci utihnu". Nominiran je bio ukupno šest puta - četiri puta za glavnu i dva puta za sporednu ulogu.

Ovim Oscarom, Hopkins, koji nije nazočio nedjeljnoj dodjeli, postao je najstariji glumac koji je osvojio ovu nagradu.

Glavna ženska uloga: Frances McDormand (Zemlja nomada)

Frances McDormand Osara je dobila za ulogu Fern, udovice koja ostaje bez posla nakon gospodarske recesije te odlučuje prodati imovinu i kupiti kombi u kojemu će živjeti i krenuti u potragu za poslom.

Za McDormand je to treći glumački Oscar, nakon onih za "Fargo" (1997) i "Tri plakata izvan grada" (2018).

Sporedna muška uloga: Daniel Kaluuya (Juda i crni mesija)

Sporedna ženska uloga: Yuh-Jung Youn (Minari)

Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu dobila je južnokorejska glumica Yuh-Jung Youn za ulogu bake u filmu "Minari" o imigrantskoj južnokorejskoj obitelji osamdesetih godina u SAD-u.

"Ne mogu vjerovati da sam večeras ovdje", rekla je Youn i našalila se kako svi pogrešno izgovaraju njezino ime. "Večeras vam je svima oprošteno", dodala je.

"Ne vjerujem u natjecanja", rekla je Youn, čestitajući ostalim glumicama nominiranim u ovoj kategoriji. "Ja samo imam malo sreće, mislim. Imam više sreće od vas."

Originalni scenarij: Djevojka koja obećava (Emerald Fennell)

Film "Djevojka koja obećava", redateljice i scenaristice Emerald Fennell, koji govori o studentici medicine koja se želi osvetiti za smrt najbolje prijateljice, žrtve silovanja, nominiran je u ukupno pet kategorija.

Uz onu za najbolji originalni scenarij, film je nominiran i za najbolji film, režiju, glavnu glumicu i montažu.

Adaptirani scenarij: Otac (Christopher Hampton i Florian Zeller)

Redateljski debi francuskoga pisca Floriana Zellera govori o kćeri (glumi je Olivia Colman) koja posjećuje oca (Anthony Hopkins) oboljelog od demencije.

Osim u ovoj, film je nominiran u još pet kategorija - za najboljega glumca, najbolja žensku sporednu ulogu, montažu i scenografiju.

Animirani film: Duša

Međunarodni film: Još jedna runda (Danska)

Dokumentarni film: Hobotnica i ja

Oscar u kategoriji dokumentarnog filma dodijeljen je filmu "Hobotnica i ja" (My Octopus Teacher) Pippe Ehrlich, Jamesa Reeda i Craiga Fostera o filmašu koji razvija neobično prijateljstvo s hobotnicom i uči od životinje koja s njime dijeli tajne svojega svijeta.

 

Kratkometražni dokumentarni film: Colette

Kratkometražni igrani film: Two Distant Strangers

Kratkometražni animirani film: If Anything Happens I Love You

Originalna glazba: Duša (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste)

Originalna pjesma: "Fight For You" (Juda i crni mesija); glazba H.E.R. i Dernst Emile II, tekst H.E.R. i Tiara Thomas

Zvuk: Zvuk metala

Scenografija: Mank

Fotografija: Mank

Film "Mank", biografska drama o scenaristu Hermanu Mankiewiczu i nastajanju scenarija za slavni film Orsona Wellesa "Građanin Kane", Oscare je donio Donaldu Grahamu Burtu i Janu Pascaleu za najbolju scenografiju te Eriku Messerschmidtu za najbolju fotografiju.

"Mank" je u utrku za ovogodišnje Oscare ušao s deset nominacija, a osim u ove dvije kategorije bio je nominiran i za najbolji film, režiju (David Fincher), mušku glavnu ulogu (Gary Oldman), žensku sporednu ulogu (Amanda Seyfried), kostimografiju, šminku, originalni scenarij i zvuk.

 

Šminka: Ma Rainey: majka bluza

Kostimografija: Ma Rainey: majka bluza

Film o pjevačici bluesa Ma Rainey i turbulentnim 20. godinama prošloga stoljeća u Chicagu, Oscara je osvojio u kategorijama kostima i šminke nominacije za Oscara, a nominiran je i u kategorijama glavne muške uloge (Chadwick Boseman), glavene ženske uloge (Viola Davis) te scenografije.

Kostimografkinji Ann Roth ovo je drugi Oscar, nakon onoga 1996. za "Engleskog pacijenta".

Montaža: Zvuk metala

Film "Zvuk metala" o bubnjaru koji ogluši dobio je Oscara za najbolji zvuk, a u toj su kategoriji još konkurirali filmovi "Greyhound", "Mank", "News of the World" i animirani film "Duša".

"Zvuk metala" nominiran je ukupno u šest kategorija - najboljeg filma, glavne muške uloge (Riz Ahmed), sporedne muške uloge (Paul Raci), najboljeg originalnog scenarija, montaže i zvuk.

Vizualni efekti: Tenet

Kopirati
Drag cursor here to close