VIDEO

Otvoren 22. MFF: Srce filma je u Hercegovini

22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, trajat će do subote 28. kolovoza u Širokom Brijegu.
Kultura / Film TV | 26. 08. 2021. u 06:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Brojni su izazovi s kojima smo se suočili tijekom protekle dvije godine, no sretan sam da smo uspjeli i da danas ovdje s vama otvaramo 22. izdanje Mediteran Film Festivala'', rekao je to Tomislav Topić, u srijedu 25. kolovoza, na Otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega.

Topić je istaknuo kako su organizatori mediteranskog festivala ovu godinu složili odličan program od 45 naslova, te da će uz projekcije u dva kina, paralelno ići i s projekcijama putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici.

''Prije dvije godine sam na ovoj pozornici plakao, prijatelji su mi rekli da je to bila najbolja reklama za festival'', rekao je u šali festivalski direktor i zahalio se publici i pokroviteljima festivala, bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće.

Foto: PR / Otvoren 22. MFF

Pored filmova, MFF već desetak godina brine i za mlade te je i ovaj put dio ovog festivala i međunarodna filmska škola kroz koju srednjoškolci iz nekoliko zemalja, uz voditelje i mentore iz SAD-a, rade na izradi kratkog igranog i dokumentarnog filma.

''Kažu kako je srce filma u Hollywoodu, no nama je srce filma ovdje u Hercegovini'', rekla je to redateljica i medijska edukatorica Lucy Eagleson koja proteklih desetak godina vodi filmsku školu ovog festivala. Zajedno s kolegom, Tylerom Gundersonom, zahvalila se organizatorima i svima onima koji ih tijekom boravka u Hercegovini 'prime i private kao svoje'.

''Mi se zaista tako i osjećamo. Nama je ovdje najvažnija ljubav, i u to smo se uvjerili i proteklih dana na setu, gdje funkcioniramo kao obitelj'', rekla je i dodala kako je najvažnije za mlade ljude ovdje da imaju prostor za kreativnost kako bi pokazali svoje priče, što im ova škola i pruža.

Video: Otvoren 22. Mediteran Film Festival: Srce filma je u Hercegovini

Prisutnima se na Otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega obratio i Denis Zubac, ispred pokrovitelja HT Eroneta, kuće koja je podrška ovom festivalu više od deset godina.

Foto: PR / Otvoren 22. MFF

''Posebna je čast biti u središtu ovog događaja koji svake godine svojom kvalitetom potvrđuje svoju vrijednost na kulturnoj karti BiH ali i regije. Znamo kakva je bila prošla godina i s kakvim smo se izazovima nosili, stoga je večeras posebno zadovoljstvo biti ovdje i uživati u filmovima uživo'', rekao je Zubac.

Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom nagrađivanog dokumentarca "Lovci na tartufe", autora Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa. Uz filmove iz konkurencije prvi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prikazano je sedam filmova. Na ovogodišnjem izdanju MFF-a bit će, kroz osam festivalskih programa, prikazano 45 filmova.

Podsjećamo, 22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, trajat će do subote 28. kolovoza u Širokom Brijegu.

*Više informacija potražite na službenoj web ili Facebook stranici.

 

Kopirati
Drag cursor here to close