Gérard Depardieu

Osporavan i optuživan: Jedan od najvećih francuskih glumaca navršio 75 godina

Na filmu je počeo nastupati 1965., zatim je glumio na televiziji, da bi glumački uspon na filmu otpočeo 1973. Snažan, neposredan, darovit, za dio kritike nasljednik Jeana Gabina, nastupa u filmovima redatelja različitih orijentacija.
Kultura / Film TV | 27. 12. 2023. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni glumac i velikan francuske kinematografije Gérard Depardieu rođen je na današnji dan prije 75 godina, 27. prosinca 1948. u Châteauroux, provincijskom gradu u središnjoj Francuskoj.

Životna priča Gerárda Xaviera Marcela Depardieua mogla bi biti bestseller jer je preživio sedamnaest nesreća na motoru, te nezgodu na madridskoj avionskoj pisti kada je njegov maleni avion kojim je pilotirao udario u Boing 727.

U svoju dinamičnu biografiju upisao je siromašno djetinjstvo, brak koji je trajao dvadeset pet godina, ali i kratak boravak u zatvoru zbog krađe u mladosti.

Njegov otac René Dédé bio je neobrazovani radnik u metalnoj industriji i alkoholičar, dok je njegova majka Anne Jeanne Josèphe, poznata kao "La Lilette", u Châteauroux došla kao izbjeglica sa svojom obitelji tijekom Drugog svjetskog rata.

Par se vjenčao 1944. godine prije nego što je na svijet došlo njihovo prvo dijete. Obitelj je živjela u skučenom prostoru, a budući da otac nije bio pretjerano aktivan i posvećen roditelj, briga o šestoro djece pala je na majku.

Majka mu je bila toliko razočarana time da njena obitelj živi u strašnom siromašnu pa je jednom priznala kako je čak razmišljala da šivaćom iglom prekine trudnoću sa svojim trećim djetetom, upravo sa Gérardom.

Video: Top Ten Gerard Depardieu Movies

Bez formalne glumačke izobrazbe, na filmu je počeo nastupati 1965., zatim je glumio na televiziji, da bi glumački uspon na filmu otpočeo 1973. Snažan, neposredan, darovit, za dio kritike nasljednik Jeana Gabina, nastupa u filmovima redatelja različitih stilskih i tematskih orijentacija, i izvan Francuske.

Za ulogu u filmu Posljednji metro (Le Dernier métro, 1980) Françoisa Truffauta dobio je francusku godišnju nagradu César. Osvajač je nagrade Zlatni globus i nominiran za Oscara (glavna uloga u filmu Cyrano de Bergerac).

Ostali važniji filmovi: Nathalie Granger (1972) M. Duras, Dvadeseto stoljeće (Novecento, 1976) B. Bertoluccija, Moj ujak iz Amerike (Mon oncle d’Amérique, 1981) A. Resnaisa, Danton (1983) A. Wajde, Fort Saganne (1984) A. Corneaua, Jean de Florette (1986) C. Berrija i Cyrano de Bergerac (1990) J.-P. Rappeneaua.

U novije vrijeme česte su optužbe o silovanju i seksualnom napadu za koje ga se tereti.

Depardieu je već pod istragom zbog optužbe za silovanje podnesene 2020. godine, a u rujnu je protiv nekad vodećeg francuskog filmskog glumca podnesena nova optužba za spolno zlostavljanje koja se odnosi na događaje iz 2007.

Nekoliko žena optužilo je nagrađivanog glumca, koji je igrao uloge u više od 200 filmova, za spolno nasilje.

Optužbu za silovanje protiv njega je 2018. godine podigla glumica Charlotte Arnould.

Francuska glumica Emmanuelle Debever prva je iz filmske industrije koja je optužila glumca Gérarda Depardieua za seksualni napad. Ona se ubila 7. prosinca skokom u rijeku Seinu u Parizu.

Ostao je bez priznanja Belgije i kanadske savezne države Quebec zbog šokantnog dokumentarca koji obiluje njegovim mizoginim komentarima zbog čega bi mogao ostati i bez Legije časti koju mu je 1996. godine dodijelio tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac.

U filmu prikazanom početkom prosinca, Deapardieu vrijeđa žene nazivajući ih pogrdnim imenima te ne štedi čak ni djevojčicu svojih opscenih komentara.

Video: Gerard Depardieu plays piano and sings a poem in Green Card
Kopirati
Drag cursor here to close