Jean-Paul Belmondo

Prije 90 godina rođena je ikona francuskog novog vala

Dobio je više nagrada u karijeri: Cezara za najbolju mušku ulogu 1989., Zlatnu palmu za životno djelo na filmskom festivalu u Cannesu 2011., Zlatnog lava za životno djelo na Venecijanskom filmskom festivalu 2016. i Cezara za životno djelo 2017.
Kultura / Film TV | 09. 04. 2023. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kultni francuski glumac Jean-Paul Belmondo rođen je na današnji dan prije 90 godina, 9. travnja 1933. u pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine. Jedan je od najpoznatijih i najsvestranijih francuskih i europskih filmskih umjetnika.

Belmondo se u svojoj mladosti bavio boksom i nogometom, a već s 20 godina je stao na pozornicu. Diplomirao je glumu na Pariškom konzervatoriju, a u filmskom svijetu se proslavio na početku 60-ih godina prošloga stoljeća.

Nakon diplome na Conservatoire national supérieur d'art dramatique u Parizu nastupa u kazalištu a od 1956. i na filmu. Glumi u filmovima renomiranih redatelja, Claudea Chabrola i Vittoria De Sice.

Slavu je stekao ulogom mladog gangstera u filmu tada još slabije poznatog redatelja Jean-Luc Godarda 'Do posljednjeg daha' iz 1960., nakon čega je postao ikonom francuskog novog vala.

Ponovno je surađivao s Godardom 1965. na snimanju filma 'Ludi Pierrot', a 1974. se pojavio u glavnoj ulozi u remek-djelu redatelja Alaina Resnaisa 'Stavisky...'.

Video: BREATHLESS - HE Trailer - Directed by Jean-Luc Godard

Belmondo se 1960-ih okreće se glumi u komercijalnim filmovima, većinom avanturističkim komedijama kao Čovjek iz Rija i Čovjek iz Hong Konga, što mu donosi izvanrednu svjetsku popularnost, uglavnom u neanglofonskim zemljama, ali ne napušta glumu u umjetnički relevantnijim djelima kao Ludi Pierrot.

Od kraja 1970-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima (Plaćenik, Profesionalac). 1990-ih se uglavnom posvećuje kazalištu. Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama.

Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, vratio se 2008. glumi ulogom u filmu 'Čovjek i njegov pas'.

Dobio je više nagrada u svojoj glumačkoj karijeri: Cezara za najbolju mušku ulogu 1989., Zlatnu palmu za životno djelo na filmskom festivalu u Cannesu 2011., Zlatnog lava za životno djelo na Venecijanskom filmskom festivalu 2016. i Cezara za životno djelo 2017.

Na ovogodišnju obljetnicu Belmondovog rođenja su u Parizu donijeli odluku da se šetalište ispod mosta Bir-Hakei preimenuje u šetalište Jean-Paula Belmonda.

Bebel, kako je glasio glumčev nadimak, upravo je na tom mjestu snimio kultnu scenu iz krimića Henrija Verneuila 'Peur sur la ville' (Strah nad gradom) iz 1975. godine.

Glumac je umro u 89. godini 6. rujna 2021. Zdravlje mu se pogoršavalo od moždanog udara 2011.

Video: Jean-Paul Belmondo - Le professionnel
Kopirati
Drag cursor here to close