Maverick

Novi Top Gun u prvom vikendu zaradio 134 milijuna dolara

Variety piše da je to rezultat sjajnih recenzija, goleme količine nostalgije i povratka Cruisea u kokpit zrakoplova kojim izvodi brojne vratolomije kao pilot Pete "Maverick" Mitchell.
Kultura / Film TV | 30. 05. 2022. u 10:49 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi film Toma Cruisea "Top Gun: Maverick" u prvom je vikendu prikazivanja u rekordna 4732 sjevernoamerička kina zaradio 134 milijuna dolara, a upućeni vjeruju da bi akcijska avantura Paramounta i Skydancea do ponedjeljka mogla uprihoditi i 151 milijun dolara, premda su očekivanja bila puno skromnija.

Variety piše da je to rezultat sjajnih recenzija, goleme količine nostalgije i povratka Cruisea u kokpit zrakoplova kojim izvodi brojne vratolomije kao pilot Pete "Maverick" Mitchell.

"Top Gun: Maverick" je prvijenac s najvećom zaradom u Cruiseovoj 40-godišnjoj karijeri i njegov prvi film koji je već u prvome vikendu prikazivanja premašio zaradu od 100 milijuna dolara.

Naime, producenti su ciljali na publiku stariju od 40 godina, demografsku skupinu koja najviše oklijeva kada je riječ o povratku u kino dvorane.

Pozitivna usmena predaja o filmu trebala bi pridonijeti da Cruiseov film dopre i do mlađe publike, one koja nije ni bila rođena kad je "Top Gun" prvi put prikazan prije 36 godina.

Video: Top Gun: Maverick

David A. Gross, koji vodi filmsku konzultantsku tvrtku Franchise Entertainment Research, smatra da su podaci o interesu publike i o dosdašnjoj zaradi "izvanredni".

"Izvorni materijal je iznimno zanimljiv, glumačka izvedba izvrsna, a Tom Cruise je pridonio da sve prođe savršeno", kazao je.

Unatoč nebrojenim kašnjenjima u premijernom prikazivanju nastavka filma, koji je prvi put trebao stići u kina u ljeto 2020. na početku pandemije koronavirusa, uspjeh nije izostao.

Filmu "Top Gun: Maverick" potrebna je kino-publika da bi opravdao pozamašan produkcijski proračun od 170 milijuna dolara, u koji nisu uključeni deseci milijuna dolara potrošeni na promociju filma širom svijeta.

Dio sredstava otišao je na premijeru održanu na Filmskome festivalu u Cannesu. Film je koproducirala i sufinancirala tvrtka Skydance Media.

Kopirati
Drag cursor here to close