Fondacija i novac

Nova sapunica umjesto bh filma

Nekim su korisnicima već uplaćeni određeni iznosi prije nego je Vlada Federacije, na prijedlog ministrice kulture poništila ugovore…
Kultura / Film TV | 28. 11. 2023. u 11:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sapunica u bosanskohercegovačkom filmu se nastavlja. Nakon što je Vlada Federacije BiH odlučila poništiti odluku žirija Fondacije za kinematografiju i izazvati kaos u ovogodišnjem poticanju filmske djelatnosti, uslijedila je nova farsa.

Naime, vršiteljice dužnosti članica Upravnog odbora Fondacije, Mirna Milanović Lalić i Emina Ganić, objavile su dopis u kojem stoji kako ''vd Upravni odbor Fondacije za kinematografiju poništava odluku o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju po provedenom Javnom pozivu''.

Reakcija na reakciju

Navele su u kako ''prava i obveze Korisnika Fondacije za kinematografiju kojim su dodijeljena sredstva po osnovu poništenih Odluka će bit regulirana posebnim aktima nakon pribavljanja mišljenja nadležnih institucija''.

Naime, nekim su korisnicima već uplaćeni određeni iznosi prije nego je Vlada Federacije, na prijedlog ministrice kulture Sanje Vlaisavljević, poništila ugovore pa je sada upitno kako će korisnici vratiti novac.

Na ovu je odluku reagirao smijenjeni predsjednik Upravnog odbora Fondacije Antonio Beus, koji je trenutno vršitelj dužnosti, rekavši kako je gore navedena odluka nezakonita te da se treba jasno razlučiti što se trenutno događa te je li raniji natječaj poništen i ako je poništen zašto ga sada opet poništavaju vršiteljice dužnosti.

Nema stranice

Zanimljivo je da je njegovo priopćenje o posljednjem potezu članica Upravnog odbora ''nestalo'' s internetskih stranica Fondacije jer su one u fazi nadogradnje.

Istodobno, reagiralo je Udruženje redateljica i redatelja BiH koje od Vlade Federacije BiH traži smjenu (v.d) predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonia Beusa zbog, kako navode, ''nezakonitog i nesavjesnog rada''.

''Posljednja u nizu neprihvatljivih radnji je činjenica da je g. Beus, po našim saznanjima, tijekom prošlog tjedna cijepao službene dokumente u prostorijama Ministarstva za kulturu i sport FBiH, te je nakon toga uzurpirao zvaničnu web stranicu Fondacije tako što ju je prvo oborio, a zatim naredio skidanje informacije o raspisivanju ponovljenog natječaja za izbor korisnika sredstava Fondacije, te stavio svoju privatnu obavijest na istu'', navodi se u pismu redatelja.

Redatelji navode kako je ovo ''kulminacija nasilja nad Fondacijom i njenim autorima te potpunog sabotiranja odluka Vlade FBiH, koja je poništila prethodni natječaj za izbor korisnika sredstava Fondacije, te obećala da će tijekom tekuće godine raspisati natječaj koji će se provesti po relevantnim standardima struke poštujući postojeće zakonske akte, a ne po privatnim interesima g. Beusa''.

Mrvice

Naveli su kako iza zahtjeva za smjenu Antonia Beusa stoje: Aida Begić, Sabrina Begović, Alen Drljević, Nenad Dizdarević, Nermin Hamzagić, Zdenko Jurilj, Nedim Karalić, Faruk Lončarević, Tanja Miletić Oručević, Alen Šimić, Danis Tanović, Ines Tanović, Srđan Vuletić, Pjer Žalica, Jasmila Žbanić.

Podsjetimo, sva sapunica počela je nakon što se ministrici kulture i sporta Federacije BiH, Sanji Vlaisavljević obratio producent filma 'Quo vadis, Aida' jer je projekt Jasmile Žbanić o nastavku filma odbijen na što je ministrica odgovorila producentu filma u prepisci, a u koju smo imali uvid, poručila da je ''uvjerena da je riječ o slučajnom previdu Fondacije te da će previd biti žurno otklonjen … ponavljam uvjerenje da će previd biti otklonjen!''.

Nakon toga uslijedila je odluka Vlade Federacije da se poništi odluka žirija, pa se nakon nekoliko mjeseci smijenio upravni odbor i imenovani vršitelji dužnosti u njemu. No, rješenja za bh film još uvijek nema. Prema nekim informacijama, natječaj će se ponoviti ali ostaje pitanje kome se da baviti filmom kad se nad mrvicama koje se dijele za filmsku umjetnost nadvijaju velike igre.

Kopirati
Drag cursor here to close