Varan Balkan

Najbolja francuska škola dolazi u Mostar!

Trening program obuhvaća tehničku i kreativnu obuku budućih autora dokumentarnih filmova, izbor tema, rad na dokumentarnom istraživanju, rad na scenariju…
Kultura / Film TV | 03. 08. 2023. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 20. studenog 2023. godine do 28. siječnja 2024. godine u Mostaru će se održati radionica dokumentarnog filma Varan Balkan. Stoga je do 1. rujna otvoren natječaj za sudjelovanje u ovoj radionici za sve zainteresirane koji ne moraju imati filmsko predznanje i obrazovanje.

10 polaznika

Inače, Varan Balkan – Mostar 2023 je nastavak uspješnih radionica održanih proteklih godina u regiji. Ovo je radionica u  oblasti dokumentarnog filma, tijekom kojeg će međunarodno priznati mentori, čuvene internacionalne škole dokumentarnog filma Atelje Varan iz Pariza, obučiti i osposobiti 10 polaznika iz Bosne i Hercegovine i regije u oblasti dokumentarnog filma.

Kroz mentorski rad tokom trajanja ovog programa polaznicima će biti omogućeno da postanu filmski debitanti, i da nastave sa daljim profesionalnim filmskim usavršavanjem. Svaki od polaznika realizirat će  svoj autorski dokumentarni film. Pored 10 novih filmova, trening program proizvest će i 10 novih filmskih autora.

Obuka

Trening program obuhvaća tehničku i kreativnu obuku budućih autora dokumentarnih filmova, izbor tema, rad na dokumentarnom istraživanju, rad na scenariju, pripremu i razvoju dokumentarnih filmskih projekata, kao i njihovu realizaciju i snimanje. Posljednja faza je montaža filmova, uz pomoć profesionalnih domaćih montažera gdje dolazi do konačnih i završnih verzija svih 10 filmova polaznika ove radionice.

Filmovi će biti prikazani na najznačajnijim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima kao i na domaćim i regionalnim televizijskim postajama.

Radionica traje 7 tjedana, od kojih prvih 5 tjedana traje obuka i snimanje materijala, a posljednja dva tjedna je montaža finalnih filmova uz podršku pet profesionalnih montažera i superviziju eksperta montaže.

Jedinstven proces filmske prakse

Metodologija rada ove škole dokumentarnog filma predstavlja jedinstven proces filmske prakse, kojim se kroz točno određene praktične filmske vježbe, polaznici iniciraju u proces filmskog stvaralaštva tehnološki i kreativno, i gdje sami snimaju zvuk i sliku za svoje filmove. Redatelji su ujedno i snimatelji slike, svojih filmova, dok su im snimatelji zvuka, njihove kolege, drugi polaznici radionice. Na taj način svaki polaznik svladava osnove snimanja slike i zvuka i postaje autor jednog od 10 dokumentaraca.

Četiri faze treninga

Trening program se odvija u četiri faze. U prvoj fazi, u kolovozu, predviđeno je raspisivanje i objava natječaja, selektiranje kandidata kroz specifičnu metodu koja je razvijena i usavršena dugogodišnjim pedagoškim radom Ateljea Varan iz Pariza. Izabrani polaznici prije početka programa dobit će detaljan plan trening programa, preporuku koje dokumentarne filmove da gledaju, kao i okvirnu temu za koju će trebati da obave istraživanje i da naprave kratak esej, svoj pisani prijedlog budućeg filma na tu zadatu temu.

Druga faza obuhvaća tehničku i kreativnu obuka polaznika u kojoj polaznici ovladavaju osnovnom upotrebom tehnike; kamerama za snimanje slike, i mikrofonima, ali i ostalom opremom za snimanje zvuka. Polaznici gledaju i analiziraju izabrane filmove zajedno s mentorima, i primjenjuju nova saznanja i ideje, koja budu usvajali tijekom zajedničkih analiza i komentara, u svom vlastitom radu.

Treća faza je proces snimanja materijala od koga će nastati pojedinačan film svakog polaznika, a u četvrtoj će se raditi proces montaže u kojoj polaznici uz pomoć profesionalnih montažera sklapaju svoje finalne dokumentarne filmske priče, uz permanentno praćenje od strane mentora svakog procesa u montaži.

Što s filmovima?

Polaznici će kroz susrete sa stručnjacima iz oblasti dokumentarnog filma, stjecati širu sliku o tome što sa svojim filmovima nakon uspješno završene radionice, kao i što sa svojim daljim filmskim razvojem.

Dvije su glavne teme koje će eksperti iz oblasti produkcije dokumentarnog filma, ili režije, razvijati tijekom ovih svojih ekspertskih masterclassa, a to su: Kako doći do dugometražnog dokumentarnog filma (koje su strategije, koje teme, koji pitching forumi, najbolji za to)? Šta sa svojim dokumentarnim filmom (koje su televizije, koji festivali, i koji budući studentski programi nešto na šta se može sa uspjehom aplicirati sa upravo završenim filmom na ovom trening programu)?

Čitav ovaj trening program iz oblasti dokumentarnog filma potpuno je besplatan za sve njegove sudionike, a također su pokriveni svi troškovi smještaja i hrane, za sve sudionike i mentore.

Inicijacija u svijet dokumentarnog filma

Važno je napomenuti kako su neki od najznačajnijih suvremenih dokumentarnih autora u Srbiji i regiji upravo svoj filmski put započeli na nekom od prethodnih trening programa Atelje Varana u Srbiji (2004, 2005. ili 2007. godine). Svima njima trening program Ateljea Varan bio je prvi susret i inicijacija u svijet dokumentarnog filma.

Mila Turajlić, redateljica filmova : “Dosje Labudović- Nesvrstani”, ”Cinema Komunisto”, „Druga strana svega“ , koji je osvojio glavnu nagradu na IDFA festivalu, što je pandan Kanskom filmskom festivalu u svijetu dokumentarnog filma.

Srđan Keča, također jedan od značajnih autora dokumentarnog filma, ali i profesor na odsjeku za dokumentarni film pri prestižnom Stanford sveučilišta u SAD.

Rajko Petrović, umjetnički direktor filmskog festivala Slobodna Zona, profesor dokumentarnog filma na Fakultetu za Medije i komunikacije (FMK).

Ivana Todorović, angažirana redateljica i predavač na brojnim radionicama širom svijeta, autorica kratkog filma koji je osvojio glavnu nagradu na Berlinskom filmskom festivalu.

Ivan Ramljak, trenutno najznačajniji hrvatski dokumentarni redatelj.

Maša Drndić, direktorica fotografije i redateljica, kao bivša polaznica Atelje Varana osnovala je sličnu i veoma uspješnu radionicu, u Rijeci, u Hrvatskoj.

Dragan Nikolić, redatelj, scenarist i dramski pisac, urednik filmskog programa Doma Omladine Beograda.

Na skoro svim kontinentima

Atelje Varan Paris je jedna od najznačajnijih škola i radionica dokumentarnog filma u svijetu, s 40-godišnjim pedagoškim radom u oblasti dokumentarnog filma. Ovaj jedinstveni filmsko-edukativni program nastao je 1980. godine u Parizu na inicijativu oca antropološkog filma i jednog od začetnika „cinema verite“ pravca u dokumentarnom filmu, Jeana Roucha.

Od tada pa do danas Atelje Varan je održao ovakve trening programe na skoro svim kontinentima, u preko 40-ak zemalja širom svijeta. Pedagozi, mentori, i predavači na ovoj eminentnoj školi dokumentarnog filma neki su od najznačajnijih filmskih autora u svojim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close