Kiss the future

Miss opkoljenog Sarajeva o filmu Bona Voxa: U2 će zaraditi na filmu, mene nisu ni kontaktirali

Nedavno je Vox objelodanio da se radi dokumentarac ''Kiss the Future'', o gradu pod opsadom i sudjelovanju grupe U2
Kultura / Film TV | 11. 11. 2022. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je objavljeno mnoštvo filmova, dokumentaraca, priča, tekstova na temu rata u BiH i 30 godina poslije pronalazi se neki drugi kut da se ispričaju strahote koje su ljudi u BiH proživljavali.

Da se u svijetu kobnih godina govori o BiH, doprinijele su i svjetske zvijezde poput Bona Vox, frontmena kultne irske grupe U2, koja je 1993. godine omogućila Sarajlijama da se jave uživo na njihovom koncertu putem satelitskih linkova.

A onda je Vox 1997. godine održao i spektakularan koncert na stadionu Koševo, koji se i danas pamti i prepričava.

Video: S koncerta 1997.

Nedavno je Vox objelodanio da se radi dokumentarac ''Kiss the Future'', o gradu pod opsadom i sudjelovanju grupe U2, dok su producenti ni manje ni više već holivudske zvijezde Matt Damon i Ben Affleck.

Na društvenim mrežama ovih dana često se može vidjeti da se ovaj filmski projekt ilustrira kultnom fotografijom s Izbora za Miss opkoljenog Sarajeva održanog 1993. godine. Titulu je tada odnijela Inela Nogić, a djevojke su na binu iznijele transparent s natpisom: ''Don't let them kill us" (Ne dajte im da nas ubiju).

FOTO: PATRICK ROBERT  / Fotografija s Izbora za Miss: Ne dajte im da nas ubiju

Upravo na te objave je reagirala Nogić, prvenstveno na svom Facebook profilu, na kojem je podijelila takav jedan post uz komentar: ''Gdje su pare'', aludirajući na to da će projekt sigurno zaraditi mnogo novca. A nju nitko iz produkcije nije kontaktirao.

Ime i titula eksploatirani

Za ''Dnevni avaz'' Nogić je rekla kako se još ne zna hoće li u film biti uvršteno i održavanje samog izbora za Miss opkoljenog Sarajeva, ali da se u svakom slučaju osjeća kao da njeno ime i titulu eksploatiraju, a da je i ne pitaju.

''Znam da su Bono i Bill Carter, redatelj dokumentarca ''Miss Sarajevo'', ljuti na mene jer sam iskazala nezadovoljstvo pri donošenju odluka o korištenju mog lika i titule, a da me prethodno nisu informirali'', kazala nam je Nogić.

Dodala je da je ''sve nekako ispalo pod krinkom ’mlada-glupa’''.

''Ovo se odnosi na sve ranije, a što se tiče ''Kiss the Future'', bio bi neki red da me kontaktiraju! U2, kao i Carter, sigurno će financijski otežati, ako se taj izbor bude prikazivao i pjesma ''Miss Sarajevo'' bude puštala u filmu'', istaknula je Nogić. 

Kijev kao inspiracija

Bono Vox je ideju za film ''Kiss the Future'' dobio nakon što je nedavno boravio u Kijevu, glavnom gradu ratom razorene Ukrajine, prijestolnici koja ga je navodno podsjetila na Sarajevo.

''Kada smo „The Edge“ i ja vozom krenuli za Kijev, prvo nisam razmišljao o Sarajevu. Međutim, sjećanja su postepeno navirala. Matt Damon i Ben Affleck su producenti dokumentarca koji će povezivati okupaciju Sarajeva i okupaciju Kijeva. Nenad Cicin Sain je redatelj, a film ''Kiss the Future'' također govori o ulozi umjetnosti, koja zapravo izdiže duše onih koji žive pod takvom vrstom prijetnje'', rekao je Bono na njemački „Welt“.

Kazao je i da je jedan od ovog dokumentarca pružanje podrške i nade Ukrajincima kako tijekom rata tako i nakon njegovog završetka u procesu obnove.

''Stanovnici Kijeva tek moraju preživjeti ono što su Sarajlije'', rekao je Bono Vox.

Nepokoreni inat

Izbor za Miss opkoljenog Sarajeva jedan je od najemotivnijih događaja u jeku rata u BiH. O Ineli Nogić, koja je tada imala svega 17 godina, i ostalim djevojkama koje su bile dio ovog izbora pisali su svjetski mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close