Nije ga lako gledati

Metacritic: Quo Vadis, Aida najbolji film 2021. godine

Web stranica Metacritic proglasila je film ''Quo Vadis, Aida”, najboljim filmom u 2021. godini
Kultura / Film TV | 08. 01. 2022. u 08:18 Bljesak.info
Quo Vadis, Aida? - Official Trailer

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Web stranica Metacritic proglasila je film bh. redateljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida”, najboljim filmom u 2021. godini, prenosi N1.

Metacritic navodi da je najbolji ovogodišnji film nije lako gledati. Podsjećaju da je bio nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana. Quo Vadis, Aida? je, dalje navode, bh. ratna drama koja je prvi put počela zarađivati pohvale kada je debitirala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2000.

Opisali su ga kao mučan film bh. redateljice Jasmile Žbanić.

''Kao fikcionalizirani prikaz onoga što je nekada opisano kao najgori europski genocid u poslijeratnom periodu, Quo Vadis, Aida? je mučan i vitalan u svojoj gorkoj tuzi. Kao studija političke i diplomatske inercije u suočavanju sa suvremenim globalnim ljudskim tragedijama, ne može biti hitnije”, naveo je Christopher Machell, CineVue.

Metacritic je stranica koja objedinjuje kritike filmova, TV emisija, glazbenih albuma, video igara i ranije knjiga.

''Quo Vadis, Aida?'' proglašen je za najbolji film na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada (EFA). Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić, glumica iz Novog Sada, dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Genocid u Srebrenici 1995. godine je u fokusu ovog filmskog ostvarenja. Film “Quo Vadis, Aida?” (u prevodu “Kuda ideš, Aida?”) osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada u 2021. godini, a bio je nominiran za nagradu ''Oscar'' u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Kopirati
Drag cursor here to close