65. rođendan

Luc Besson – redatelj koji je dio djetinjstva proveo na Jadranu

Prvi Bessonov dugometražni film bio je "Posljednja borba", koji je snimio 1983. godine. To je ujedno bio i prvi film u kojem je Jean Reno dobio zapaženu ulogu.
Kultura / Film TV | 18. 03. 2024. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 65 godina, 18. ožujka 1959. godine rođen je Luc Besson, francuski filmski redatelj, scenarist i producent.

Rodio se u francuskom glavnom gradu, a znatan je dio djetinjstva proveo na hrvatskoj obali Jadrana.

Naime, njegovi su otac i majka bili instruktori ronjenja koji su radili u poznatom francuskom turističkom lancu Club Méditerranée.

Tako je Luc Besson u dječačkoj dobi živio određeno vrijeme u Poreču i Pakoštanama, kao i u drugim sredozemnim turističkim mjestima, uključujući one na talijanskoj i grčkoj obali.

Međutim, kao tinejdžer, Besson je želio postati morski biolog. Nesreća u ronjenju sa 17 godina učinila je ovaj cilj u karijeri nedostižnim.

Preselio se u Pariz i zainteresirao se za filmski medij. Ubrzo je otkrio da njime može izraziti sve svoje interese.

Besson se preselio u Sjedinjene Države na tri godine kako bi se upoznao s tamošnjim snimanjem filmova. Zatim se vratio u Francusku i osnovao vlastitu produkcijsku kuću Les Films de Loups (danas: Les Films de Dauphins).

Video: Nikita (1990) Trailer

Besson je često radio s glumcima Jeanom Renoom i Garyjem Oldmanom, a glazbu za njegove filmove najčešće potpisuje Eric Serra.

Scenarist Robert Mark Kamen sudjeluje u mnogim njegovim produkcijama. Thierry Arbogast njegov je stalni snimatelj. Julien Rey je odgovoran za montažu njegovih filmova od 2009.

Godine 2000. zajedno s Pierre-Angeom Le Pogamom osnovao je tvrtku za filmsku produkciju EuropaCorp.

Prema vlastitim je navodima Besson počeo pisati priču na kojoj je temeljen scenarij njegovog filma Peti element već kad mu je bilo šesnaest godina, i to iz dosade.

Video: Leon: The Professional Trailer

Prvi Bessonov dugometražni film bio je Posljednja borba (fr. Le Dernier Combat), koji je snimio 1983. godine. To je ujedno bio i prvi film u kojem je Jean Reno dobio zapaženu ulogu.

U trenutku kad je premijerno prikazan taj film, Besson je imao samo 24 godine.

Kasnije su njih Besoon i Reno zajedno snimili niz filmova, uključujući Veliko plavetnilo, Léon, Wasabi itd.

Među najpopularnijim Bessonovim filmskim hitovima nalaze se Nikita, Léon, Peti element i Ivana Orleanska.

Bessonu je 2016. presuđen plagijat jer su se kreatori njegova filma Lockout koristili filmom Rattlesnake Johna Carpentera.

Video: The Fifth Element - Official Movie Trailer

Luc Besson ženio se četiri puta i ima pet kćeri. Njegov prvi brak bio je s glumicom Anne Parillaud, koja je također igrala glavnu ulogu u njegovom filmu Nikita. S njom ima kćer.

Kći Shana, koja je kao dječja glumica debitirala 2004., dolazi iz drugog braka s Maïwenn Le Besco (1992. – 1997.).

Njegov treći brak (1997–1999) bio je s modelom i glumicom Millom Jovovich. Besson je od 2004. četvrti put u braku s Virginie Silla, s kojom ima tri kćeri.

U svibnju 2018. belgijsko-nizozemska glumica Sand Van Roy podnijela je kaznenu prijavu protiv Bessona za silovanje.

Francusko tužiteljstvo oslobodilo je redatelja nakon što je utvrđeno utvrđeno kako poznati redatelj nije kriv za silovanje za koje ga je optužila glumica, koja je tvrdila da ju je Besson silovao u hotelskoj sobi u Parizu.

Video: The Films of Luc Besson
Kopirati
Drag cursor here to close