Christopher Walken

Karijeru mu je obilježila uloga u "Lovcu na jelene", ali briljirao je i nakon toga

Christopher Walken je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca na dodjeli Oscara 1979. godine za portret vojnika traumatiziranog ratom u Vijetnamu u filmu "Lovac na jelene" redatelja Michaela Cimina.
Kultura / Film TV | 31. 03. 2023. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski glumac Christopher Walken (pravim imenom Ronald Walken) rođen je na današnji dan prije 80 godina, 31. ožujka 1943. u Astoriji, New York City.

Christopher Walken sin je Paula Wälkena (1903.-2001.), člana njemačke pekarske dinastije Wälken iz Gelsenkirchen-Horsta, koji je 1920-ih emigrirao u Sjedinjene Države i postao predsjednik američkog Ceha pekara i Rosalie Russell (1907.–2010.), porijeklom iz Škoteske.

Ima dva brata, Kennetha i Glenna, koji su također glumili u filmskim, televizijskim i kazališnim produkcijama.

Walken je glumio kako u visokobudžetnim, tako i u nezavisnim filmovima.

Pojavio se u više od 100 filmova i televizijskih emisija, uključujući Annie Hall, Lovac na jelene, Sanjiva dolina, Oluja u mozgu, Mrtva zona, Pogled na ubistvo, Izbliza, Kralj New Yorka, Batman: Povratak, Prava romansa, Uhvati me ako možeš, Wayneov svijet 2, Pakleni šund i Lovci na djeveruše, kao i u video clipovima popularnih glazbenika, kao što su Madonna i Fatboy Slim.

Walkenovi filmovi zaradili su više od 1.8 milijardi dolara u SAD-u. Također je igrao glavne uloge u Shakespeareovim dramama Hamlet, Macbeth, Romeo i Julija i Koriolan.

Mnoge od njegovih filmskih uloga utjelovljuju zlokobne i uznemirujuće likove; često je korišten u ulogama zlikovca.

Video: Top 10 Awesome Christopher Walken Dance Moments

Walken je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca na dodjeli Oscara 1979. godine za portret vojnika traumatiziranog ratom u Vijetnamu u filmu Lovac na jelene redatelja Michaela Cimina.

Walken je već s tri godine pozirao za reklamne fotografije, a sa sedam je već nastupao u televizijskim emisijama. U dobi od deset godina imao je plesnu epizodu sa svojim bratom u The Colgate Comedy Hour uz Jerryja Lewisa i Deana Martina, što je inspiriralo njegovu glumačku karijeru.

Lewis i Martin su mu prišli u backstageu, kaže Walken, te mu predvidjeli veliku budućnost u show businessu. Ono što je zamišljeno kao zabava imalo je velik učinak na njega.

Od tada se prijavljivao za svaki nastup u svojoj školi, Professionals Children's School na Manhattanu, i, nastupajući pod imenom Ronnie Walken, stekao je dodatno iskustvo u televizijskom poslu, uključujući 1953. u televizijskoj seriji The Wonderful John Acton i od 1954. do 1956. u Springfieldskoj priči.

Godine 1958. Walken je debitirao na Broadwayu u predstavi J.B., (nagrada Tony), Elia Kazana. Uslijedili su daljnji angažmani u mjuziklima i glazbenim komedijama.

Video: Top 10 Christopher Walken Performances

Nakon završene srednje škole 1961. počinje studirati englesku književnost na Sveučilištu Hofstra na Long Islandu, ali ga ne završava, već 1963. glumi uz tada malo poznatu Lizu Minnelli u off-broadwayskoj predstavi Best Foot Forward play.

Na izvedbi West Side Story 1963. godine upoznao je Georgianne Thon, s kojom se oženio 1969. i s kojom i dalje živi u Wiltonu, Connecticut.

Godine 1981. Christopher Walken surađivao je s Natalie Wood na filmu Projekt Brainstorm iz 1983. godine. Natalie Wood umrla je pod nerazjašnjenim okolnostima u 43. godini života dok se nalazila na jedrenju sa suprugom Robertom Wagnerom i filmskim partnerom Walkenom.

U filmu James Bond 007 - Pogled na ubojstvo, iz 1985. godine, Walken utjelovio je Bondovog protivnika Maxa Zorina. Imao je i brojne epizodne uloge na filmu i televiziji, uključujući Kojaka.

Također je imao stalnu gostujuću ulogu u američkoj televizijskoj emisiji Saturday Night Live, glumeći u skeču pod nazivom The Continental.

Godine 1998. Walken se glasom poavljuje u ulozi pukovnika Cuttera u jednom od prvih računalno animiranih igranih filmova, Antz (Mravi).

Također je napisao i režirao kratki film Popcorn Shrimp iz 2001.

Video: Fatboy Slim ft. Bootsy Collins - Weapon Of Choice [Official 4k Video]
Kopirati
Drag cursor here to close