Dean Martin

Umro na Božić: Čovjek s reputacijom pijanca koji nije volio alkohol

Od 1946. surađivao je s dotad anonimnim komičarom Jerryjem Lewisom da bi ubrzo postali jedan od najčuvenijih tandema američkog show businessa.
Kultura / Film TV | 25. 12. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Filmska arhiva / Glumac, pjevač i zabavljač Dean Martin (7. lipnja 1917., Steubenville, Ohio - 25. prosinca 1995., Beverly Hills, Kalifornija)

Proslavljeni američki glumac i pjevač Dean Martin umro je na Božić 1995. godine u Beverly Hillsu.

Rođen je 7. lipnja 1917. kao Dino Paul Crocetti u obitelji talijanskih doseljenika u mjestu Steubenville, na granici između američkih država Zapadne Virginije i Ohia.

Isprva je za život zarađivao kao radnik u čeličani, a potom kao boksač, krupje, i na koncu kao vrlo uspješan pjevač.

Od 1946. surađivao je s dotad anonimnim komičarom Jerryjem Lewisom da bi ubrzo postali jedan od najčuvenijih tandema američkog show businessa.

S Lewisom je 1949. prvi put nastupio na filmu pa su oni, kao stalni komičarski par, postigli golemu popularnost, a od 1951–56. bili su na listi deset najpopularnijih glumaca.

Odvojili su se 1956., a Martin je u pjevačkoj i samostalnoj glumačkoj karijeri zadržao popularnost zahvaljujući filmovima Mladi lavovi (Young Lions, 1958), Neki su dotrčali (Some Came Running, 1959), Rio Bravo (1959).

Video: Dean Martin - Everybody Loves Somebody Sometime 1965

U 1960-ima nastupao je u filmovima s »klanom« Sinatra (također na televiziji i na estradi), a protagonist je i parodijske serije o tajnom agentu Mattu Helmu, pa je 1967. i 1968. ponovno bio na listi deset najkomercijalnijih glumaca SAD-a.

Osim po estradnom djelovanju upamćen je i kao član neformalne skupine "Rat Pack" (približno, "Štakorski čopor"), klana koji je isprva utemeljio Humphrey Bogart, a koji su poslije njegove smrti uglavnom činili Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Joey Bishop i Dean Martin, društvo koje je tijekom 60-ih godina dominiralo centrima američke zabave i estrade.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, na NBC televiziji lansirao je svoj nedjeljni show “The Dean Martin Show”, gdje se predstavio kao lijeni, bezbrižni pijanac kojem sve polazi za rukom.

Emisija je bila među deset najgledanijih, a glumac je dobio reputaciju pijanca iako je u privatnom životu bio čista suprotnost – nije volio alkohol. Taj show je do 1974. godine imao 264 epizode.

Video: Dean Martin - Memories are made of this

Od 1974. do 1984. godine vodi The Dean Martin Celebrity Roast, sa 54 epizode. Veliki niz filmskim uloga završio je 1984. godine, ulogom u komediji Cannonball Run II.

Dean Martin je imao izrazito uspješnu pjevačku karijeru s preko 160 ploča, te se mnoge njegove pjesme do danas izvode.

Glumio je ukupno u 59 filmova, a povukao se 1985. godine.

Martinov život je osamdesetih godina počeo ići nizbrdo nakon što mu je sin poginuo u avionskoj nesreći. I sam vrlo bolestan, nikada se nije oporavio od tog gubitka. Kao dugogodišnjem pasioniranom pušaču, u rujnu 1993. dijagnosticiran mu je karcinom pluća.

Liječnici su predlagali operaciju kako bi mu produžili život, no on je odbio. Dvije godine kasnije obolio je od Alzheimerove bolesti. Preminuo je na sam Božić 1995. svjetla čuvene ulice Las Vegas Strip tada su pogašena, njemu u čast, a u Las Vegasu je jedna ulica nazvana po njemu.

Video: Best of Martin & Lewis - Part 1
Kopirati
Drag cursor here to close