Quentin Tarantino

Jedan od najboljih redatelja svih vremena navršio 60 godina

Nakon filma 'Reservoir Dogs', Tarantino je svoj drugi igrani film 'Pulp Fiction' počeo snimati 1993. godine. I ovo je ostvarenje također snimljeno s relativno skromnim sredstvima, ali je doživjelo senzacionalan uspjeh na blagajnama.
Kultura / Film TV | 27. 03. 2023. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 60 godina rođen je proslavljeni redatelj, scenarist, producent i glumac Quentin Tarantino.

Quentin Jerome Tarantino na svijet je došao 27. ožujka 1963. godine u Knoxvilleu, Tennessee, kao sin 16- godišnje Connie McHugh, irsko-indijanskog porijekla, te 21-godišnjeg Tonyja Tarantina, koji je bio talijanskih korijena.

Svoje ime duguje Quintu Asperu, liku iz western serije Gunsmoke, kojeg glumi Burt Reynolds. Lik u seriji bio je pola Indijanac poput Tarantinove majke (pola Irkinja, a pola Cherokee Indijanka).

Kad je Tarantino imao dvije godine, majka se s njim preselila u Los Angeles, gdje ga je sama odgajala. Kao jedinac volio je provoditi slobodno vrijeme u malim prigradskim kinima u kojima su se uglavnom prikazivali borilački sportovi i B-filmovi.

Tarantino je napustio srednju školu s 15 godina i počeo trenirati glumu. Inače, Tarantino je disleksičar. Pet godina kasnije dobio je posao u videoteci Video Archives na Manhattan Beachu zbog svog opsežnog poznavanja filmskih detalja.

Bio je koautor scenarija My Best Friend's Birthday (1987., posljednja dva čina filma spaljena su u montaži nakon završetka) i The Open Road s prijateljima Rogerom Avaryjem i Jerryjem Martinezom.

Međutim, potonji su odbili svi studiji zbog njegove dužine (preko 500 stranica) te je kasnije podijeljen na True Romance i Natural Born Killers.

Video: TOP 5: Quentin Tarantino Movies | Director

Tarantinova filmska karijera tada je započela namjernom laži: tvrdio je da je igrao ulogu u Godardovoj filmskoj adaptaciji Kralja Leara "koju ionako nitko ne bi pogledao" (citat Tarantino).

Na Sundanceu je Tarantino pohađao redateljsku radionicu Roberta Redforda, gdje je upoznao Terryja Gilliama. To ga je ohrabrilo u provedbi filmskih ideja. Kao redatelj, prema riječima Tarantina u jednom intervjuu, jednostavno moraš znati što želiš - "tako sam postao redatelj".

Frustriran neuspješnom potragom za investitorima, početkom 1990-ih napisao je scenarij za Reservoir Dogs, koji je isprva želio sam snimiti sa skromnim sredstvima. No, na inicijativu producenta Lawrencea Bendera, za projekt je doznao glumac Harvey Keitel koji je obećao svoju financijsku potporu.

Film u kojem su glumili Keitel i Tarantino, kao i Michael Madsen, Steve Buscemi, Chris Penn, Tim Roth i Lawrence Tierney, postigao je veliki uspjeh i prikazan je na Sundance Film Festivalu.

Tarantino je smatran novom nadom nezavisnog filma, a ujedno je pronašao i kupce za svoje druge scenarije.

Godine 1993. Tony Scott snimio je Pravu romansu, a godinu dana kasnije Oliver Stone kontroverznu medijsku satiru Natural Born Killers, od koje se Tarantino distancirao. Na kraju je osnovao producentsku tvrtku A Band Apart s Lawrenceom Benderom.

Tarantino je svoj drugi igrani film Pulp Fiction počeo snimati 1993. godine. I ovo je ostvarenje također snimljeno s relativno skromnim sredstvima, ali je doživjelo senzacionalan uspjeh na blagajnama.

Mnogi su kritičari hvalili narativnu strukturu i pametan zaplet, iako su neki kritizirali ekstremno i pretjerano prikazivanje nasilja. Film je glumcima kao što su John Travolta, Samuel L. Jackson i Uma Thurman dao poticaj u karijeri i dobio brojne nagrade (uključujući Zlatnu palmu u Cannesu, Oscara za najbolji scenarij i šest drugih nominacija).

Video: Pulp Fiction - Dance Scene (HQ)

Nakon komercijalnog proboja, Tarantino je napravio trogodišnju pauzu od režije. Godine 1995. napisao je dijelove scenarija za epizodni film Četiri sobe i Od sumraka do zore, koji je snimio njegov prijatelj Robert Rodriguez. Tarantino glumi u filmu Od sumraka do zore skupa s Georgeom Clooneyjem, Harveyjem Keitelom, Juliette Lewis, Salmom Hayek i drugima.

Za svoj sljedeći redateljski rad, Jackie Brown (1997.), Tarantino je između ostalih angažirao Pam Grier, Roberta Forstera (dva njegova idola iz djetinjstva), Roberta De Nira, Samuela L. Jacksona, Bridget Fondu i Michaela Keatona. Film je nominiran za Oscara, dobio je Zlatni globus i još jednu nominaciju za Zlatni globus.

Nakon pet godina pauze, Tarantino je najavio svoj sljedeći projekt - osvetnički ep Kill Bill. Tijekom snimanja odlučio je film objaviti u dva dijela, koji su izašli u listopadu 2003. i travnju 2004. godine.

Godine 2005. pomagao je svom prijatelju Robertu Rodriguezu u snimanju filma Sin City i kao gost režirao za simboličnu nadoknadu jer je Rodriguez složio filmsku podlogu Kill Bill Volume 2, također za dolar.

Tarantino je 2009. snimio film Inglourious Basterds s kojim je ponovno bio zastupljen u konkurenciji 62. filmskog festivala u Cannesu; Christoph Waltz dobio je nagradu za glumca za portret antagonista Hansa Lande.

Također na dodjeli Oscara 2010. Waltz je nagrađen za najboljeg sporednog glumca; Inglourious Basterds također je nominiran u daljnjih sedam kategorija.

Početkom svibnja 2011. najavljeno je da će Tarantinov sljedeći projekt biti vestern pod nazivom Django Unchained. Uloge su preuzeli Christoph Waltz, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington i Samuel L. Jackson.

Christoph Waltz nagrađen je Zlatnim globusom za "najboljeg sporednog glumca", a dobio je i Oscara, drugi put nakon 2010. godine.

Video: Top 10 Quentin Tarantino Scenes

Krajem studenog 2013. Tarantino je u The Tonight Showu najavio još jedan vestern, The Hateful Eight (Mrska osmorka).

The Hateful Eight smještena je u mješovitu trgovinu-blagovaonicu tijekom snježne oluje i njome dominiraju dva lovca na glave. Tajanstveni ubojica malo po malo desetkuje zaglavljenu šarenu zajednicu. Film je u kina stigao 25. prosinca 2015. godine.

Inače, godine 2014., u povodu svog osmog po redu filma, The Hateful Eight, Quentin Tarantino najavio je da se povlači nakon svog desetog igranog filma.

Tarantinov deveti film, Bilo jednom u Hollywoodu, počeo se snimati u ljeto 2018. Dugometražni film s Leonardom DiCapriom, Bradom Pittom i Margot Robbie u glavnim ulogama premijerno je prikazan 21. svibnja 2019. na 72. filmskom festivalu u Cannesu.

Film mu je donio tri nominacije za Zlatni globus u prosincu 2019. za komediju, režiju i scenarij, od čega je dobio dvije nagrade - za film i scenarij.

Što se tiče privatnoga života, Tarantino je u vezi s izraelskom pjevačicom Daniellom Pick od 2009. godine. Par se upoznao 2009. kada je Tarantino u Izraelu predstavljao Inglourious Basterds. U srpnju 2017. objavili su zaruke. Vjenčali su se u Los Angelesu 28. studenog 2018. Sin ovog para rođen je 22. veljače 2020. u Tel Avivu.

Kopirati
Drag cursor here to close