Između revolucija

Izabrani najbolji filmovi 24. Mediteran Film Festivala

Dokumentarni film "Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija osvojio je u petak glavnu nagradu Grand Prix 24. MFF u Širokom Brijegu, dok je posebno priznanje dodijeljeno snimatelju Ivanu Slipčeviću za rad na filmu “Valerija”
Kultura / Film TV | 13. 10. 2023. u 22:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film "Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija osvojio je u petak glavnu nagradu Grand Prix 24. Mediteran Film Festivala (MFF) u Širokom Brijegu, dok je posebno priznanje dodijeljeno snimatelju Ivanu Slipčeviću za rad na filmu “Valerija” hrvatske redateljice Sare Jurinčić.

Stručni žiri koji čine Dejan Dabić, Vlado Zrnić i Asja Krsmanović dodijelili su priznanje za najbolji dugometražni film rumunjskome ostvarenju zbog toga što je redatelj koristeći arhivske snimke i stvarne dokumente s fiktivnim elementima povezao dvije revolucije u Rumunjskoj i u Iranu.

Redatelj dokumentarca "Između revolucija" Vlad Petri rekao je kako, iako film gleda u prošlost, jako puno govori o sadašnjosti te pomaže razmisliti o pogreškama iz prošlosti kako ih ne ni ponovili u budućnosti.

Najboljim kratkometražnim na Mediteran film festivalu dokumentarnoga filma proglašeno je djelo “Pogled” španjolskog redatelja Alberta Baldinija.

„Poslije ovog filma putovat ćemo drukčije. Bez kajanja. Za izgubljenim“, stoji u obrazloženju žirija koji su činili slovenski redatelj Igor Zupe, glumica Ornela Vištica i redateljica Karmen Obrdalj.

Prvi put na ovome festivalu dokumentarnoga filma dodijeljena je i nagrada Best Camera. Žiri koji su činili snimatelji Pero Pavlović, Antoni Ćorić i Mustafa Mustafić je priznanje dodijelio filmu “Moćna Afarin: U vrijeme poplave” redatelja Angelosa Rallisa.

Ovaj je žiri posebno priznanje dodijelio snimatelju Ivanu Slipčeviću za rad na filmu “Valerija”, hrvatske redateljice Sare Jurinčić.

Na 24. MFF-u koji se održava u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u natjecateljskoj konkurenciji. Festival će biti zatvoren u subotu projekcijom dokumentarnog film Ivane Guberine “Naš mali” o košarkaškom geniju Draženu Petroviću.

Kopirati
Drag cursor here to close