Naše gore list

Goran Bogdan je postao prvi hrvatski glumac nominiran za europskog Oscara

Nominaciju je dobio za odličnu ulogu u filmu ‘Otac‘
Kultura / Film TV | 10. 11. 2020. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Bogdan je prvi hrvatski glumac u povijesti nominiran za nagradu Europske filmske akademije, tj. popularnog "europskog Oscara".

Nominaciju je Bogdan dobio za ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, filmu "Otac" koji kreće u kinodistribuciju 19. studenog, nakon friške premijere na ZFF-u.

''Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo "Otac" nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšalla ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan'', izjavio je povodom nominacije Bogdan koji je ispisao povijest.

Video: Otac

Dosad je samo Zrinka Cvitešić dobila nominaciju, i to 2010., za ulogu u filmu "Na putu". Kako nominacije za EU Oscara često služe kao putokaz za američke Oscare, što potvrđuje primjer prošle godine nominiranog Antonija Banderasa ("Tuga i slava"), naš glumac nije bez šansi, posebice ako nagradu i osvoji poput španjolskog kolege.

Bogdan konkurira za EU Oscara zajedno sa zvjezdanim Viggom Mortensenom ("Falling") i Madsom Mikkelsenom ("Another Round"), te Bartoszom Bieleniom ("Corpus Christi"), Eliom Germanoom ("Hidden Away") i Lucom Marinellijem ("Martin Eden), piše Slobodna Dalmacija.

Nažalost, sam "Otac" nije ušao među nominirane u kategoriji filma, režije itd., ali nisu ni primjerice "Platforma" Galdera Gaztelu-Urrutije, "The Personal History Of David Copperfield" Armanda Iannuccija, "Mračne priče” braće D'Innocenzo...

Najbolji europski film 2020. odlučivat će se između "Berlin Alexanderplaz" Burhana Qarbanija, "Another Round" Thomasa Vinterberga, "Undinea" Christiana Petzolda, "Corpus Christi" Jana Komase, "The Painted Bird" Vaclava Marhoula i "Martina Edena" Pietra Marcella.

Za režiju su nominirani Vinterberg, Komasa, Marcello, ali i Agnieszka Holland ("Šarlatan"), Francois Ozon ("Ljeto '85.") i Maria Sødahl ("Nada").

U kategoriji glavne glumice konkuriraju, pak, Paula Beer ("Undine), Nina Hoss ("Moja mala sestra), Marta Nieto ("Majka"), Natasha Berezhnaya ("Dau. Natasha"), Andrea Bræin Hovig ("Nada") i Ane Dahl Torp ("Čarter").

Dodjela 33. Europskih filmskih nagrada trebala se održati 12. prosinca na svečanoj ceremoniji na Islandu, u Reykjaviku, ali je zbog korone je preseljena na Internet. Ceremonija će se bez publike odvijati istog dana u Berlinu.

Inače, film 'otac' je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio dvije nagrade, a najveća podrška mu je djevojka, glumica Tijana Stojiljković koju nije ispuštao iz ruku na beogradskoj premijeri filma proteklog vikenda.

Umjetničku svestranost Gorana Bogdana odavno su prepoznali i izvan granica regije te se naš glumac može pohvaliti i zapaženim ulogama u više popularnih i nagrađivanih stranih serija ('Fargo', 'The Last Panthers'), a trenutno radi na više projekata. Ovih dana itekako ima razloga za slavlje.

Za ulogu u filmu 'Otac' redatelja Srdana Golubovića (manjinska hrvatska koprodukcija čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma), koju je nazvao jednom od dosad najzahtjevnijih, dobio je sjajne kritike, a film je prije nekoliko dana dobio nagradu publike i Ekumenskog žirija na 70. Berlinaleu.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 

 

Objavu dijeli Propeler Film (@propelerfilm)

Bogdanova uloga prvotno je bila namijenjena pokojnom glumcu Nebojši Glogovcu.

'Itekako mi je bilo teško uskočiti u lik koji je Nebojša trebao igrati. Prije svega, bio mi je prijatelj i, po meni, najveći živući glumac s ovih prostora. Bio sam vrlo tužan, a sam poziv na audiciju umjesto njega bio je velika čast. Bilo je vrlo teško. Osjećao sam veliko strahopoštovanje i dužnost da dam sve od sebe za tu ulogu. U početku sam stalno zamišljao njega u toj ulozi i morao sam se toga nekako osloboditi', izjavio je ranije za Jutarnji list.
 

 

Kopirati
Drag cursor here to close