Različitost stilova

Glumci Kurt Russel, Gary Sinise i Rob Lowe rođeni su na današnji dan

Kurt Russel, Gary Sinise i Rob Lowe, trojac poznatih američkih filmskih glumaca, koji gotovo da nemaju umjetničkih poveznica, slave rođendan na današnji dan.
Kultura / Film TV | 17. 03. 2022. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Kurt Russel, Rob Lowe i Gary Sinise 

Trojac poznatih američkih filmskih glumaca, koji gotovo da nemaju umjetničkih poveznica, slave rođendan na današnji dan. Među njima je vjerojatno najpoznatiji Kurt Russell.

Je li im u životu i glumačkom poslu pomoglo to što su rođeni na Dan sv. Patricka, vjerojatno se i oni sami ponekad pitaju...

Kurt Russell

Kurt Russell rođen je 17. ožujka 1951. u Springfieldu, Massachusetts.

Majka Louise bila je plesačica, a otac Bing karakterni glumac, poznat po seriji Bonanza.

Kurt svojim rodnim gradom smatra Rangley, Maine. Maturirao je u mjestu Thousand Oaks, Kalifornija.

Glumom se počinje baviti već u 10. godini prvo kao statist, a zatim u manjim serijama. Postigavši prvi uspjeh, 1960. godine dobiva dugoročan ugovor s Waltom Disneyem. Za njegovu kompaniju snimio je niz tinejđerskih filmova, a osobito se proslavio ulogom Dextera Rileya, lika kojeg je tumačio više puta.

Pojavio se 1963. u filmu Elvisa Presleya, It Happened at the World's Fair, kojeg je i utjelovio 1979. godine u biografskom TV filmu snimljenom za ABC.

S vremeno je odustao od glume i postao profesionalni igrač bejzbola, ali ozljeda ga je primorala da se ostavi sporta i vrati glumi.

Potkraj 70-ih otkrio ga je redatelj John Carpertner koji mu je dodijelio niz uloga u kojima se iskarakterizirao kao akcijski junak (Bijeg iz New Yorka, Stvor).

Tijekom 80-ih nastavlja nastupati u nizu akcijskih filmova, poput Tequila Sunrise (s Melom Gibsonom) i Tango i Cash (sa Sylvestrom Stalloneom), čime učvršćuje status akcijske zvijezde.

U devedesetima glumi u nekoliko uspješnih filmova, poput Zvjezdanih vrata (1994.) i Konačne odluke (1996.). Od kraja 90-ih tumaći različiti raspon uloga s većim naglaskom na karakternim likovima.

Ipak, u filmu "Otporan na smrt" (redatelj Quentin Tarantino) glumio je poludjelog i psihotičnog kaskadera Mikea. S Tarantinom je surađivao i u filmu "Mrska osmorka", igrajući ulogu Johna Rutha koji prevozi zatvorenicu Daisy (Jennifer Jason Leigh).

On je stvarni redatelj filma Tombstone (gdje je on imao ulogu Wyatta Earpa), a ne George P. Cosmatos, što je otkrio tek nakon redateljeve smrti 2005.

Video: Top 10 Kurt Russell Performances

Gary Sinise

Glumac i redatelj Gary Sinise rođen je 17. ožujka 1955. godine u Blue Islandu, Illinois, kao sin Millie i Roberta L. Sinisea koji je bio filmski montažer.

Živio je u talijanskoj četvrti. Pohađao je srednju školu Highland Park High School, a diplomirao je na sveučilištu Illinois State University.

Godine 1974. je s prijateljima Terryem Kinneyem i Jeffom Perryem osnovao Steppenwolf Theatre Company. Zatim je u tu grupu doveo glumce Joan Allen, Kevina Andersona, Garya Colea, Ethana Hawkea, Glenne Headly, Johna Mahoneya, Johna Malkovicha, Laurie Metcalf, Marthu Plimpton, Jim True-Frosta i Williama Petersena. S tom grupom je ostvario prve uspjehe.

Potom je 1982. započeo karijeru u Steppenwolfovoj produkciji True West, a 1983. je osvojio nagradu Obie za ulogu s Johnom Malkovichem u American Playhouse.

Prvi redateljski posao imao je 1988. u filmu Miles from Home. Zatim je ostvario poznate uloge u filmovima Forrest gump, O miševima i ljudima (također i redatelj), Apollo 13, Reindeer Games, Snake Eyes, Ransom, Mission to Mars, The Stand, Impostor i The Green Mile.

Godine 2004. je počeo snimati seriju CSI:NY s kojom je doživio veliki uspjeh. To je kriminalistička serija u kojoj je on glavni inspektor.

Tijekom karijere osvojio je Emmy i Zlatni globus, a bio je nominiran za Zlatnu palmu i Oscara. 1992. je prvi puta bio redatelj. Film se zvao O miševima i ljudima. 1994. bio je nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu Forrest Gump.

Za ulogu predsjednika u filmu Truman je osvojio Zlatni globus, a 1996. u filmu Ucjena glumio je uz Mela Gibson jednu od glavnih uloga.

Video: FOREST GUMP Forest and Bubba meeting Lieutenant Dan for the first time Scene

Rob Lowe

Robert Hepler 'Rob' Lowe rođen je 17. ožujka 1964. godine u Montecitu, Kalifornija.

Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Outsideri, Oxford Blues, Ljubav, seks i ono drugo, Hotel New Hampshire, Vatra svetog Elma, Wayneov svijet, Tommy Boy i Austin Powers 2: Špijun koji me hvatao.

Na televiziji je poznat po ulogama Sama Seaborna u Zapadnom krilu, senatora Roberta McCallistera u Braći i sestrama te i Chrisa Traegera u Parks and Recreation.

Prve glumačke uloge ima s osam godina. Nakon sedam godina stanke ponovo je na malom ekranu u seriji A New Kind of Family u kojoj je glumio sina tinejdžera. Premda se serija brzo ugasila, Lowe nije ostao neprimijećen i medijski pratitelji filma svrstavali su ga u nadolazeće zvijezde.

Pet je puta bio nominiran za Zlatni globus, jednom za Emmy za udarni termin, te dvaput nominiran za nagradu Gilde ekranskih glumaca. Dobio je i jednu nepopularnu Zlatnu malinu i dvije nagrade Gilde ekranskih glumaca. (Izvor: Wikipedia)

Video: Rob Lowe - Highest Grossing Movies

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close