Stric

Filmu s Bogdanom posebno priznanje u Karlovim Varima

Nagradu su uživo primili redatelj i scenarist Andrija Mardešić i producent Ivan Kelava, priopćio u nedjelju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
Kultura / Film TV | 10. 07. 2022. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film "Stric", dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, nagrađen je posebnim priznanjem na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, u natjecateljskom programu Proxima.

U pojašnjenju žirija stoji da je riječ o "uznemirujućem filmskom prvijencu o božićnom posjetu voljenog ujaka koji balansira na rubu groteske i trilera". N

Nagradu su uživo primili redatelj i scenarist Andrija Mardešić i producent Ivan Kelava, priopćio u nedjelju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Sve ovo je jako zbunjujuće, ta impozantna dvorana krcata publikom, dodjela nagrada Beniciju Del Toru, Geoffreyju Rushu, pa posebno priznanje 'Stricu'… Kombinacija je to raznih emocija. Ovo posebno priznanje nam je jako važno i odlična je uvertira za daljnje festivale. A iduća postaja je - hrvatska premijera na Filmskom festivalu u Puli 19. srpnja", izjavio je Andrija Mardešić.

Nagrade u natjecateljskom programu Proxima dodijelio je žiri u sastavu: filipinska producentica Bianca Balbuena, islandska dokumentaristica Yrsa Roca Fannberg, češki glazbeni novinar, redatelj i scenarist Pavel Klusák, američki distributer Michael Rosenberg i ukrajinski filmski redatelj Myroslav Slaboshpytskiy.

"Stric" je svjetsku premijeru imao 2. srpnja u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, koji broji 12 naslova iz cijeloga svijeta. Proxima je posvećen uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj (majka, otac i sin) sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak - purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Redatelji i scenaristi filma su Andrija Mardešić i David Kapac, producenti su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, a uloge nose Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica i Kaja Šišmanović.

Stric je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Financijski su ga podržali HAVC, Filmski centar Srbije i HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close