Kinoteka

Filmsko blago BiH izbacuje se na ulicu!

U prostoru Kinoteke BiH trenutno je gotovo 1.200 filmskih naslova na 35 mm filmskoj traci, što predstavlja ne samo bh. nego internacionalno filmsko blago.
Kultura / Film TV | 05. 09. 2022. u 14:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija za kinematografiju Sarajevo oštro je osudila odluku da uposlenici Kinoteke BiH, kulturne institucije od državnog značaja koja čuva neprocjenjivo blago fundusa bh. kinematografije, danas moraju napustiti zgradu u Alipašinoj ulici na broju 19, gdje su smješteni od osnivanja 1963. godine.

Krajem prošlog tjedna je v.d. direktora Kinoteke BiH Devleta Filipovića, javne ustanove koju je osnovala 1994. godine Skupština Republike BiH i čija je osnovna djelatnost arhiviranje i zaštita fundusa bh. kinematografije, obavijestila Fondaciju za kinematografiju Sarajevo da je nakon dugogodišnjeg sudskog spora dobila rješenje da mora napustiti prostor u kojem djeluje od 1963. godine i predati ga na korištenje Savezu nezavisnih sindikata BiH.

''Posljedica ove skandalozne odluke lokalnih vlasti je, da će uposlenici Kinoteke BiH zajedno sa neprocjenjivim filmskim blagom, koje uključuje filmske kopije i promotivne materijale bh. filma od njegovog nastanka do danas završiti na ulici'', ističu iz Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

U prostoru Kinoteke BiH u Alipašinoj ulici trenutno je gotovo 1.200 filmskih naslova na 35 mm filmskoj traci, što predstavlja ne samo bh. nego internacionalno filmsko blago.

Ova ustanova, koja nije proračunski korisnik ni jedne razine vlasti, u svojoj arhivi posjeduje i gotovo 16.000 press isječaka o razvoju i dešavanjima unutar bh. kinematografije te gotovo 2.500 fotografija sa snimanja i promotivnih fotografija bh. filmova od njenog osnivanja pa do danas.

''Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva državnotvorne stranke da konačno daju stvarni doprinos temeljima državnosti, a ne samo da se deklarativno zalažu dok institucije koje su simbol državnosti propadaju. Fondacija također šalje apel svim dobročiniteljima koji su u mogućnosti pomoći da se na bilo koji način zaštiti blago fundusa bh. i svjetskog filma da se čim prije jave i ponude pomoć, a Fondacija će sa svoje strane poduzeti sve moguće mjere da pomogne opstojanju Kinoteke BiH u narednom periodu'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close