Od 23. prosinca

Film ''Tabija'' ovogodišnji bh kandidat za Oscara uskoro u bh kinima

Film govori o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega.
Kultura / Film TV | 15. 12. 2021. u 21:24 Bljesak.info
The White Fortress (Tabija) - Trailer

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugometražni igrani film "Tabija", bosanskohercegovačko-kanadskog redatelja Igora Drljače, počinje prikazivanje u kinima širom Bosne i Hercegovine od 23. prosinca.

Film je imao svoju bosanskohercegovačku premijeru u okviru programa "Fokus" na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala. Prethodno je premijerno prikazan početkom ove godine, u službenoj selekciji 71. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, u sklopu programa Generation 14 Plus.

Film "Tabija" nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.baiz Sarajeva i Time Lapse Picture iz Toronta, Kanada, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, te fondova Telefilm, Ontario Creates i Eurimages.

Film govori o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega. Sve se mijenja kada upozna i zaljubi se u Monu. Tabija bi mogla biti bajka - momak upoznaje djevojku - ali i početak more, i za Faruka i za Monu.

Uloge u filmu "Tabija" ostvarili su Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi, glumački velikan Dragan Jovičić.

Autorsku ekipu filma pored scenariste i redatelja Igora Drljače, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažerka Ajla Odobašić, kompozitor Casey MQ, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, kasting direktorica Timka Grin.

Producenti filma su Adis Đapo, Amra Bakšić Čamo, Albert Shin, Igor Drljača, Borga Dorter i Jordan Barker.

 

Kopirati
Drag cursor here to close