'Quo vadis, Aida'

Film Jasmile Žbanić ipak nije nagrađen Oscarom

Film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nije uspio ostvariti pobjedu u kategoriji najbolji strani film
Kultura / Film TV | 26. 04. 2021. u 07:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka akademija proglasila je dobitnike Oscara, a film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nije uspio ostvariti pobjedu u kategoriji najbolji strani film.

Pročitajte još

U Los Angelesu je u u noći sa nedjelje na ponedjeljak, u dva sata po lokalnom vremenu, počela 93. svečanosti dodjele Oscara, najprestižnije filmske nagrade na svijetu.

Bh. rediteljica natjecala se u kategoriji za najbolji strani film. U ovoj konkurenciji natjecala su se i ostvarenja: "Another Round", "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin", prenosi Klix.

Pobijedio je "Another Round", film danskog reditelja Thomasa Vinterberga. Podsjetimo, filmski kritičari su pisali kako su ovo dansko ostvarenje i "Aida" najveći favoriti za zlatni kipić.

Jasmila Žbanić je komentarišući nominacije za BAFTA-u i Oscare istakla kako će, čak i ako ne osvoji ove nagrade, ostati vrlo zahvalna i sretna zbog nominacija koje su privukle reflektor javnosti prema BiH i temi genocida u Srebrenici.

"Sada vidimo kolika je moć Američke i Britanske akademije. Priču o Srebrenici smo ispričali cijelom svijetu, to je u svemu ovome najvažnije", rekla je rediteljica.

Kopirati
Drag cursor here to close