Sestre

Draženka Čuljak: Došla sam po dio priče nakon 33 godine

Nakon premijere na Sarajevo film festivalu, film ''Sestre'' doživjet će i hercegovačku premijeru 22. kolovoza na otvaranju Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.
Kultura / Film TV | 21. 08. 2018. u 12:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izazovi koji su se nizali tijekom godina uključivali su i ovaj kojim sam željela da se na neki način zahvalim svima koji su bili dio naše priče'', rekla je za Bljesak.info Draženka Čuljak, jedna od sestara Čuljak koja se s ekipom GSS-a spustila u jamu u kojoj je davne 1985. godine sa sestrom Šimom bila zarobljena tjedan dana.

''Nije bilo straha, jer postoji milijun drugih načina da se čovjek ravna s tim događajem, tako da sam se prepustila pozitivnim emocijama koje su prijale svima nama tijekom boravka na tom platou. Negdje osjećam da sam dio priče ostavila baš tu, a sad sam dobila priliku da odem po to nakon 33 godine'', rekla je Draženka.


Naime, nakon premijere na Sarajevo film festivalu, film ''Sestre'' doživjet će i hercegovačku premijeru 22. kolovoza na otvaranju Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Draženka kaže kako joj se svakim dolaskom pojačaju uspomene na događaj koji je obilježio njezin i život njezine sestre.

''Prije tri godine, nakon dolaska u Mostar sa sestrom Šimom, majkom Radom, lovcem koji nas je prvi pronašao i s nekoliko prijatelja prvi put sam zašla u okrutni kanjon koji nas je sedam dana čuvao na temperaturi koja se spuštala i do -27 stupnjeva. Tada, nas nekoliko prošlo je kamenom okovanu stazu i zaustavilo se na prvom od tjesnaca koje tada nismo uspjeli preći bez užadi. Činjenica da mjesta koje sam sa sestrom prošla bez straha da ćemo ostati zarobljene, a da po ljetnom vremenu nije moguće proći je izazvala buru emocija u koje su stale mnoge uspomene koje sam imala u vezi sa tim događajem. Sada, već posle 33 godine željela sam uz pomoć GSS Široki Brijeg doći i do platoa gdje smo boravile te 1985. godine'', rekla je.

''Znatiželja i emotivna povezanost s našom pričom, u kanjon je dovela i nekoliko prijatelja i rođaka koji su željeli biti podrška u ovom danu koji je za mene bio ostvarenje jedne od životnih želja.  Toga dana u ime lovaca pratio nas je i sin Draga Ćavara koji je prenosio priču koja se odvijala u toku spašavanja i svi smo bili začuđeni okolnostima i time kako su nas strmim kanjonom izvukli u naporima koje je teško objasniti ljudskom snagom. Momci iz GSS-a su nas preduhitrili u svim mogućim izazovima i prethodno osigurali teren tako da bez poteškoća prođemo i one dijelove koje je ranije bilo nemoguće proći na čemu sam im neizmjerno zahvalna. Njihova mladalačka želja da budu dio priče koja i dalje prikuplja veliku pažnju i instinkt da pomognu svima su ispunili i moj i dan mojih suputnika. Potpuno osigurani prešli smo kanjon i došli do dijela gdje sam sa Šimom preživljavala te hladne dane, a samo spuštanje za mene bilo je kao velika i opća pobjeda u dogovoru s prirodom i ekipom koja me je pratila. Iako je Šima bila spriječena da prisustvuje, uspomene koje su se redale kao kadrovi filmova doveli su i nju na to mjesto i oživjele su neke slike koje su ostale iza nas tog siječnja kada smo spašene'', rekla je Draženka za Bljesak.info.

Film ''Sestre'', redatelja Zdenka Jurilja, bit će prikazan na otvaranju MFF-a u 21 sat, gdje će, zbog velikog zanimanja bit prikazan na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega te u kino dvorani Borak.

Kopirati
Drag cursor here to close