Zdenko Jelčić

Čapljincu nagrada 50 godina Motovun Film Festivala

Unatoč velikoj ljubavi prema filmu, glumom se počeo baviti tek po dolasku u Zagreb, za vrijeme studija političkih znanosti te je ondje, pod utjecajem prijateljica s faksa, zakoračio u svijet kazališnih dasaka.
Kultura / Film TV | 14. 06. 2023. u 15:43 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada 50 godina kojom se tradicionalno u okviru Motovun Film Festivala, koji od ove godine mijenja ime u Cinehill, obilježava pola stoljeća aktivne glumačke karijere, ove će se godine na novoj lokaciji u Gorskom kotaru dodijeliti hrvatskom glumcu Zdenku Jelčiću.

Kako stoji u priopćenju festivala, Zdenko Jelčić, rodom iz Čapljine, zaljubio se u film još u mladim danima, a u okrilju dvorane kina Slavice svakodnevno je hranio svoju strast prema sedmoj umjetnosti.

Unatoč velikoj ljubavi prema filmu, dodaje se, glumom se počeo baviti tek po dolasku u Zagreb, za vrijeme studija političkih znanosti te je ondje, pod utjecajem prijateljica s faksa, zakoračio u svijet kazališnih dasaka.

"Kako sve radi temeljito, studij politike je završio, a ta se predanost prenijela i na impresivnu glumačku karijeru", istaknuli su organizatori Motovun Film Festivala, koji od ove godine mijenja ime u Cinehill.

Tijekom karijere lansirane ulogom komandanta Ljube u seriji "Kapelski kresovi", Jelčić se osim kroz glumu okušao i u književnom izričaju te napisao tri knjige od kojih su za sada objavljene dvije. "U traganju za izgubljenim Narcisom" i "Sponzoruša u Parizu".

Video: ZDENKO JELČIĆ U KIC u

Od glumaca Zdenko Jelčić traži tri stvari: autentičnost, autonomiju i autohtonost te smatra kako jedno povlači drugo. "Autohtonost je zemlja s koje jesi, obitelj, šira zajednica. Onaj tko ima te tri stvari nužno je dobar glumac”, izjavio je Jelčić, kako se navodi u priopćenju.

Glumac je 25 godina proveo u Švicarskoj, kamo je otišao zbog ljubavi, za suprugom Dijanom. Ondje je u okrilju Schauspielhaus Züricha ostvario niz kazališnih i televizijskih uloga, a tijekom polustoljetne karijere igrao je uloge u nekim od najzanimljivijih jugoslavenskih i hrvatskih naslova, "Ne naginji se van" i "Okupacije u 26 slika", preko "Male pljačke vlaka" i "Diplome za smrt".

Od suvremenih naslova ističu se "Gospođica" i "Mare" hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta, "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića te mnogi drugi, a suvremenoj je publici Zdenko jelčić najpoznatiji kao Blago Antić iz serije "Novine" Dalibora Matanića.

Nagrada 50 godina dodijelit će se u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, u sklopu 25. izdanja Cinehilla Motovun, koje će se održati u Motovunu i Gorskom kotaru od 22. do 29. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close