U 93. godini

Preminuo Barry Newman, zvijezda kultnog filma Vanishing Point

Newmanu je prije 14 godina dijagnosticiran rak glasnica, zbog čega se morao povući iz glume, no ipak se pojavio u nezavisnoj drami Finding Hannah prošle godine.
Kultura / Film TV | 05. 06. 2023. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki glumac Barry Newman preminuo je u 93. godini.

Glumac koji je igrao u akcijskom trileru Vanishing Point iz 1971. i seriji Petrocelli preminuo je 11. svibnja, no vijest o njegovoj smrti objavljena je tek sada, piše Variety. U kultnom trileru Vanishing Point, koji se smatra jednim od najvažnijih američkih akcijskih filmova sedamdesetih, Newman je glumio vijetnamskog veterana i bivšeg policajca te bivšeg vozača utrka i ovisnika o brzini. Našavši se u nezavidnoj financijskoj situaciji, zaposli se kao dostavljač automobila, ali ubrzo se upliće u zločinačku urotu.

Video: Vanishing Point | #TBT Trailer | 20th Century FOX

Newman je rođen u Bostonu 7. studenog 1938., gdje je pohađao Sveučilište Brandeis. Tijekom studija je upoznao slavnog redatelja i učitelja glume Leeja Strasberga, što ga je potaklo da se počne baviti glumom. Prije nego što je započeo glumačku karijeru, Newman je bio u vojsci, a nakon odsluženja vojnog roka preselio se u New York kako bi studirao glumu u Strasbergovom studiju te je brzo uporište pronašao na Broadwayu, piše Index.hr.

Sljedeća glavna uloga bila mu je u The Lawyeru, a potom u NBC-jevoj seriji Petrocelli nastaloj po filmu, za koju je nominiran za nagrade Emmy i Zlatni globus. Newman je također glumio u miniseriji Fatal Vision te u filmovima King Crab, Bowfinger i Daylight. Odigrao je i veliku ulogu u krimiću The Limey Stevena Soderbergha, u kojem se, sasvim prikladno, "vratio" za volan.

Newmanu je prije 14 godina dijagnosticiran rak glasnica, zbog čega se morao povući iz glume, no ipak se pojavio u nezavisnoj drami Finding Hannah prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close