Festival

Cannes otvara Jarmusch

''Agnes u punom sjaju ispred kamere. Mlada žena od 26 godina snima svoj prvi film'', navodi se u opisu fotografije koja će biti na plakatu.
Kultura / Film TV | 16. 04. 2019. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori ovogodišnjeg, 72. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu odlučili da odaju priznanje nedavno preminuloj redateljici Agnes Vardi s njezinim likom na glavnom plakatu Festivala.

''Agnes u punom sjaju ispred kamere. Mlada žena od 26 godina snima svoj prvi film'', navodi se u opisu fotografije koja će biti na plakatu.

Ikona francuske kinematografije preminula je 29. ožujka u 90. godini, a prvi film ''La Pointe courte'' snimila je 1954. godine. U tom ostvarenju glume Silvia Monfort i Philippe Noiret.

Rođena kao Arleta Varda u Bruxellesu, jedna je od ključnih figura Novog talasa. Proslavila se filmovima ''La Pointe courte'' iz 1955. godine, snimljenim u suradnji s Alenom Reneom, ''Cleo de 5 a 7'' (1962), ''Les Creatures'' (1966), ''Sans toit ni loi'' (1985) i ''Les Plages d’Agnes''.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Zlatni lav 1985, počasni Cezar 2001. i počasna Zlatna palma 2015. Varda je 2017. godine dobila i počasnog Oscara za životno djelo.

Video: THE DEAD DON'T DIE 

Međunarodni filmski festival u Kanu ove godine će biti održan od 14. do 25. svibnja, a predsjednik žirija bit će meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu. Organizatori će tijekom tjedna objaviti popis filmova koji će se boriti za Zlatnu palmu.

Festival otvara film ''The Dead Don’t Die'' (Mrtvi ne umiru) američkog redatelja Jima Jarmuscha, koji je 1984. godine u Cannesu dobio Zlatnu palmu za ostvarenje ''Čudnije od raja''.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio film ''Kradljivci'' (Shoplifters) japanskog redatelja Hirokazu Kore-eda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close