Mediteran Film Festival

Čak šest filmova s potpisom iz Širokog Brijega

U širokobriješkoj produkciji Kadar ove godine završena su dva igrana, tri dokumentarna i jedan animirani film.
Kultura / Film TV | 02. 08. 2023. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, koji će se u listopadu održati u Širokom Brijegu, bit će prikazano najmanje šest filmova koji su tijekom ove godine završeni u produkciji i koprodukciji tamošnje filmske kuće Kadar.

Večernji list piše kako je 2023. godina, ''najplodnija u radu filmske produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega''.

Film o duhandžijama

U Kadru je završena montaža i postprodukcija igranog filma „Stigme“ u režiji Zdenka Jurilja po scenariju knjižćevnika i kolumnista portala Bljesak.info, Josipa Mlakića.

Ovaj igrani film bit će prikazan u programu ovogodišnjeg Mediteran Film Festivala, a film govori o preprodavačima duhana 50-ih godina prošlog stoljeća.

Direktor fotografije je ugledni hrvatski filmski snimatelj Mirko Pivčević, producent je Tomislav Bubalo,  montažer Tomislav Topić, a u filmu glume Robert Pehar, Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko i Mario Knezović.

Film o Virgiliju Nevjestiću

U koprodukciji Kadra i produkcijske kuće Olimp iz Zagreba završeno je snimanje dokumentarno-igranog filma „Tihi skitnica“, koji govori o životu i djelu slikara, grafičara i pjesnika Virgilija Nevjestića.

Zdenko Jurilj, redatelj ovog filma o ovom umjetniku svjetskog glasa, rođenom u selu Kolo kod Tomislavgrada, koristio je dnevnik koji je Nevjestić pisao 35 godina, a sačuvao ga je umjetnikov nećak Ivan Nevistić. Film je svojevrsna filmsko putešestvije slavnog umjetnika od Tomislavgrada preko Zagreba do Pariza.

Završeno je i snimanje kratkometražnog igranog filma „Sutra je novi dan“ u režiji Tvrtka Bubala. Ovaj film u produkciji Kadra govori o problemima vezanim za drogu. Direktor fotografije je Hrvoje Bazina, a većina ekipe dolazi iz filmske radionice širokobriješkog Mediteran Film Festivala.

Hassanovi ratovi

Kadar je koproducent i filma "Hassanovi ratovi" redatelja Roberta Bubala, a film govori o Hassanu Haidaru Diabu, novinaru Večernjeg lista“, koji je svoje ratove u Libanonu zamijenio novinarskim poslom u Hrvatskoj.

Koprodukciju filma "Kipar iz Graba" Kadar potpisuje s Kino video klubom Amater iz Širokog Brijega. Riječ je biografskom dokumentarcu o akademskom kiparu Stjepanu Skoki, za koji režiju potpisuje Tomislav Topić.

Pored najavljenih domaćih projekcija, na ovogodišnjim Danima Hrvatskog filma u Zagrebu premijerno je prikazan i animirani film "Svrha" Širokobriježanina Tvrtka Karačića. Kadar je producent a Zagreb film koproducent ovog animiranog ostvarenja.

Karačić je, inače, animator animiranog serijala Obitelj Grabo rađenog u produkciji portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close