Marlon Brando

Buntovna ikona koja je promijenila povijest filma

Branda je pratila reputacija glumca sklonog konfliktima i kašnjenju na set. Ipak, redatelj Francis Ford Coppola upravo je Brandu dao ulogu oca obitelji Corleone u kultnom "Kumu".
Kultura / Film TV | 01. 07. 2021. u 11:03 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena Marlon Brando koji je, prema vlastitom priznanju "mrzio glumu, ali se njom bavio zbog novca", umro je 1. srpnja 2004. godine.

Iako je ostvario važne uloge poput onih u antologijskim filmovima "Tramvaj zvani čežnja" i "Na dokovima Njew Yorka", Brandov najpoznatiji film je "Kum".

Branda je pratila reputacija glumca sklonog konfliktima i kašnjenju na set. Ipak, redatelj Francis Ford Coppola upravo je Brandu dao ulogu oca obitelji Corleone u kultnom "Kumu".

Video: Top 10 Marlon Brando Performances

Moćna producentska kuća "Paramount" protivila se da Brando uopće igra u filmu koji mu je donio najveću slavu.

Na kraju su postavili tri uvjeta da bi prihvatili njegovo angažiranje - da za svoju ulogu dobije manje novca od predviđenog, da mu svako kašnjenje direktno odbiju od primanja i da pristane na probno snimanje.

Improvizacija koja je promijenila povijest filma

Zadnji uvjet Brando je hladno odbio, pa je Coppola spakirao ručnu prijenosnu kameru, pokucao na Brandova vrata i rekao: "Hajde da probamo nešto".

Video: the godfather best scene

Taj probni zapis smatra se antologijskim u kinematografiji: Brando odjeven u kimono, svoju neurednu kosu začešljao je unazad, potamnio je ten razmazujući pastu za cipele, a u usta je natrpao vlažne maramice da dobije izgled buldoga...

Sva ta improvizacija kasnije je ušla u njegov lik na filmu, a Vito Corleone je otišao u legendu.

Odbio Oscara

Brando je tumačio širok spektar različitih uloga - od likova buntovnika preko lika američkog časnika zaljubljenog u Japanku u filmu "Sajonara", zatim naciste u "Mladim lavovima", homoseksualca u "Odsjajima u zlatnom oku"...

Uloga usamljenog depresivca u "Posljednjem tangu u Parizu" zadnji je Brandov majstorski rad na filmu.

Video: Marlon Brando

Kao van serijski talent, dosljedan u svojim principima, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti svjetske kinematografije.

Brandova gesta na dodjeli Oskara za ulogu u "Kumu", kada je odbio primiti nagradu, a na binu poslao malo poznatu glumicu Indijanku iz plemena Apacha Sacheen Littlefeather, koja je pročitala njegovo pismo o genocidu koji je izvršen nad Indijacima - jedan je od najvećih "šamara" Hollywoodu i američkom društvu.

"Večeras predstavljam Marlona Branda - rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može primiti ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas", rekla je glumica.

Lagali smo ih, ubijali i protjerivali

Brando je u čuvenom pismu naveo da su američki doseljenici dvjesto godina govorili Indijancima da polože oružje i da će napraviti mir dobar za sve.

"Nakon što su položili oružje, pogubili smo ih. Lagali smo im. Izgnali smo ih sa njihove zemlje. Natjerali smo ih izgladnjivanjem na potpisivanje prevarantskog sporazuma, iako smo znali da ga se nećemo pridržavati.

Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu na kojem su živjeli onoliko dugo koliko život postoji. Prema svim interpretacijama povijesti, s koje god strane pogledamo, nismo učinili ništa dobro za njih. Nezakonito smo postupali i nismo bili pravedni", napisao je Brando.

Bijeg od filma

Njegov prosvjed ostao je usamljen, a Brando je poslije tog gesta dobijao sve manje ponuda za uloge.

Video: Apocalypse Now: Marlon Brando Horror Speech

Zadnji veliki projekt bio je "Apokalipsa danas" u Coppolinoj režiji. Brando se povukao na Hawaii, gdje je proveo ostatak života.

Danas je Brando najveća ikona holivudskog zlatnog doba, koje obuhvaća dvije trećine prošlog stoljeća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close