Mit ili povijest?

Bosanski vitez: Film koji će vas podsjetiti kako se voli zemlja

Bosanski vitez je priča o bliskosti čovjeka i njegove zemlje, o nemoći da se izliječi išta u sebi dok se ne spozna svoje podrijetlo, a ima za cilj podsjetiti ljude kako se najbolje voli svoja zemlja.
Kultura / Film TV | 14. 12. 2021. u 15:09 Bljesak.info
BOSANSKI VITEZ (BOSNIAN KNIGHT) - OFFICIAL TEASER

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film "Bosanski vitez" je sentimentalna potraga za identitetom - kako individualnim, tako i kolektivnim.

Ta potraga započinje stopama današnjeg čovjeka koji pokušava da shvati zašto je opustošen, a završava u slovima povijesnih spisa gdje nam se prvi put bilježi ime. Ovaj će film približiti ideju o tome kako zemlja oblikuje njenog čovjeka, a paralelno će koračati kroz dva vremena: današnju Bosnu i srednjevjekovnu, stoji u priopćenju.

Film režira Tarik Hodžić, publici poznat po dokumentarnom ostvarenju Scream for Me Sarajevo.

Bosanski vitez je priča o bliskosti čovjeka i njegove zemlje, o nemoći da se izliječi išta u sebi dok se ne spozna svoje podrijetlo, a ima za cilj podsjetiti ljude kako se najbolje voli svoja zemlja.

Foto: PR / Bosanski vitez: Mit ili povijest? 

Ovaj film nas može postidjeti jednom kada shvatimo koliko svoje historije zapravo ne znamo, a jednako nam toliko ispraviti kičme ako se sjetimo ko smo ustvari. A najveća mu je važnost upravo u tome što sada sami govorimo slovo o sebi.

"Puno je toga na što bismo trebali biti ponosni... a mi od kralja kojeg imamo, dovodimo se u situaciju kao da ga nemamo", kazao je Jasmin Imamović, bosanskohercegovački političar, književnik i jedan od sugovornika u filmu, komentirajući bolje poznavanje tuđih legendi nego li vlastite povijesti.

"Povijest nam je pokazala da je bosanski čovjek, od kojeg svi vodimo porijeklo na prostoru Bosne, uvijek kroz povijest pokušavao da se bori i da dokaže da može na ovom svijetu postojati jedna sredina, jedna država, jedno kraljevstvo gdje svi ljudi imaju pravo da budu slobodni", kazao je Taner Aličehić, jedan od autora knjige "Tragom drevnih Bošnjana - Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz povijest" i jedan od sugovornika u filmu Bosanski vitez.

Film se nalazi u posljednjim fazama snimanja, a da bi se uspješno doveo do kraja, potrebna je podrška svih onih koji ga žele vidjeti na kino platnima. Više informacija OVDJE

Foto: PR / Bosanski vitez: Mit ili povijest? 
Kopirati
Drag cursor here to close