Nominacija

Bogdan o filmu 'Otac: To je bio jedan od najvećih projekata

Film 'Otac' je premijerno prikazan u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija).
Kultura / Film TV | 10. 11. 2020. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To je stvarno bio jedan od najvećih projekata. Nigdje se nismo toliko dali. To je trajalo četiri mjeseca. A i tu je bio prisutan taj strah što mijenjam Glogovca koji mi je bio dobar prijatelj. I ni dan danas se toga ne mogu otarasiti. I to je jedno strahopoštovanje, jedan pijetet, jedna poniznost i, ne strah nego, odgovornost. Em žaluješ za prijateljem, daješ mu obol, em je uloga sama po sebi bila teška da je bilo stvarno zeznuto. Nisam se baš tu naspavao radeći to'', kazao je Goran Bogdan svojevremeno za Bljesak.info odgovarajući na pitanje 'koliko je priznanje mijenjati velikog glumca popute Glogovca'.

Naime, umjesto prerano preminulog Nebojše Glogovca, glavnu ulogu odigrao je hrvatski glumac Goran Bogdan.

Bogdan je inače prvi hrvatski glumac u povijesti nominiran za nagradu Europske filmske akademije, tj. popularnog "europskog Oscara", a nominaciju mu je donijela upravo uloga u filmu ''Otac'' - koji kreće u kinodistribuciju 19. studenog, nakon friške premijere na ZFF-u.

''Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi'', kazao je Bogdan komentirajući nominaciju za europskog Oscara.

Film 'Otac' je premijerno prikazan u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). Također, Gordan Bogdan je za naslovnu ulogu u 'Ocu' osvojio nagradu za najboljeg glumca u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu – FEST 2020, što je ujedno bila i nacionalna premijera tog filma.

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Kopirati
Drag cursor here to close