The banshees of Inisherin

Barry Keoghan, od sivila Dublinskih ulica do blještavila Oscara

Film je nominiran u 9 bitnih oscarovskih kategorija, a uz kapitalne performanse Farrella i Gleesona nominacija o kojoj se najviše priča je ona Barryja Keoghana.
Kultura / Film TV | 01. 02. 2023. u 14:26 Nikola Bačić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irski film "The banshees of Inisherin" rekorder je po broju nominacija za nagradu Oscar, kada su u pitanju filmovi koji dolaze iz te zemlje. Ova tragikomična nihilistička drama svojevrsni je nastavak ili nasljednik "sleeper" hita "In Bruges" iz 2008. na način da je okupio istu jezgru postave ispred i iza kamere, iako likovi i period radnje u dva filma međusobno nemaju nikakve veze.

U ovoj drami redatelja Martina McDonagha, pratimo životne prijatelje Padraica (Colin Farrell) i Colma (Brendan Gleeson), koji u 1923 godini žive na izoliranom otoku na zapadu Irske dok u zemlji bijesni građanski rat, kada Colm neočekivano završava njihovo prijateljstvo. Zbunjeni Padraic, uz pomoć svoje sestre Siobhan (Kerry Condon) i zabrinutog mladog otočanina Dominica (Barry Keoghan), pokušava popraviti odnos, odbijajući prihvatiti ne kao odgovor.

Video: The banshees of Inisherin - Trailer

Film je nominiran u 9 bitnih oscarovskih kategorija, a uz kapitalne performanse Farrella i Gleesona nominacija o kojoj se najviše priča je ona Barryja Keoghana, mladog irskog glumca čija je životna priča i sama predložak za film. Njegova obiteljska pozadina još jače ističe kontrast između blještavila Oscara i djetinjstva koje je nakon smrti majke, ovisnice o heroinu proveo u 13 različitih udomiteljskih obitelji.

Godina koja mu je obilježila život bila je 2017 u kojoj su ga nakon manjih uloga u lokalnim nezavisnim produkcijama primijetila dva cijenjena redatelja današnjice, grk Yorgos Lanthimos koji mu je dao šansu u filmu "Killing of the sacred deer" gdje je uz Colina Farella koji mu je omiljeni glumački partner i mentor briljirao u ulozi tinejdžera Martina, dok ga je mainstream publika zapazila u ratnom spektaklu "Dunkirk" Christophera Nolana. Glumio je i u hvaljenoj HBO seriji Černobil a spominje ga se i kao zamjenu Joaquinu Phoenixu za ulogu Jokera u budućim nastavcima Batmana.

Keoghan otvoreno govori o bliskoj vezi s Colinom Farrellom, s kojim se bratski zbližio nakon prve suradnje 2017. godine. Uloga Dominica za koju Keoghan tvrdi da je puno dublji lik od seoske budale, zapravo je napisana za njega, otkrio je u razgovoru za Los Angeles Times. Keoghan je rekao da je na njegovom angažmanu inzistirao baš Farrell, koji ge je preporučio Martinu McDonaghu, scenaristu i redatelju filma.

Keoghan, koji se amaterski bavi i boksom nije zaboravio svoje korijene, te je osnivač zaklade koja pomaže djeci bez roditelja.

Kopirati
Drag cursor here to close