Tvrdi Reuters

Microsoft preuzima Netflix?

Uz tržišnu vrijednost 13 puta veću od Netflixa, početkom prosinca, Microsoft si može priuštiti Netflix od 1,8 bilijuna dolara.
Kultura / Film TV | 21. 12. 2022. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netflix će biti sljedeći na Microsoftovom popisu za kupovinu, tvrdi Reuters.

Otkako je 2014. unaprijeđen u ured tehnološkog titana, Satya Nadella je krenuo u skupu kupnju. Počelo je akvizicijom tvrtke koja stoji iza hit igrice Minecraft vrijedne 2,5 milijarde dolara.

Kasnije je Microsoft kupio LinkedIn za 26 milijardi dolara, a razvijača softvera za prepoznavanje govora i umjetnu inteligenciju Nuance za 20 milijardi dolara. Activision Blizzard bio je daleko najveća objavljena meta, sa 69 milijardi dolara.

Posjedovanje Netflixa imalo bi strateški smisla. Dvije tvrtke već su blisko povezane. Netflix je odabrao Microsoft kao svog partnera za oglašavanje za novu uslugu pretplate podržanu oglašavanjem. Predsjednik Microsofta Brad Smith također sjedi u upravi Netflixa. Dio razloga za dogovor je da Microsoft želi ponuditi uslugu streaminga videoigara na više uređaja.

Netflix ima svoje velike planove u igricama. Godine 2022. tvrtka koju vodi Reed Hastings preuzela je Spry Fox, svoj šesti interni studio. Postati dijelom Microsoftovog carstva pojačalo bi te ambicije. Paket sa streaming TV-om i igricama nije teško dokučiti.

Uz tržišnu vrijednost 13 puta veću od Netflixa, početkom prosinca, Microsoft si može priuštiti Netflix od 1,8 bilijuna dolara. Premija od 30% procijenila bi tvrtku Netflix na gotovo 190 milijardi dolara. Međutim, teško bi bilo pronaći značajne uštede. A nakon oporezivanja 8 milijardi dolara operativne dobiti koju analitičari predviđaju za Netflix 2024., implicirani povrat ulaganja iznosio bi samo polovicu ponderiranog prosječnog troška kapitala od 8%, prema analitičarima Morningstara.

Kopirati
Drag cursor here to close